Холандската компания Lightyear разкри нов модел кола, за която твърди,

...
Холандската компания Lightyear разкри нов модел кола, за която твърди,
Коментари Харесай

Соларен автомобил ще може да се движи месеци без зареждане

Холандската компания Lightyear разкри нов модел кола, за която твърди, че е първият в света слънчев автомобил, подготвен за серийно произвеждане. Lightyear 0 е фамилен седан с вградени 5 кв.м слънчеви кафези, способни да генерират сила за до 70 км гратис шофиране дневно, заяви technews.

След като усили работната си мощ до 500 души и подписа покупко-продажби с повече от 100 снабдители, Lightyear е безусловно сериозна във връзка с начинанието си и е подготвена да стартира произвеждане. Първата кола на компанията е този електрически седан с четири порти, с задоволително вградена батерия, с цел да обезпечи 560 км пробег по автомагистрала със 110 км/ч, даже без да грее слънце.

Това е много впечатляваща цифра; при WLTP тестване Lightyear 0 сподели, че обезпечава 625 км пробег, което е с съвсем 4 % повече от Model 3 Long Range AWD на Tesla. Lightyear споделя, че е създала най-ефективното електрическо задвижване в миналото – и че тези данни за пробега се базират на работата с батерия, съдържаща единствено 60 kWh. За съпоставяне, Model 3 Long Range AWD работи с 82-kWh пакет.

Така излиза, че Lightyear извлича повече пробег от доста по-малко батерия от Tesla, употребявайки единствено 10,5 kWh на 100 км, до момента в който развива 110 км/ч по автомагистралата. Част от формулата се свежда до ниското противодействие. Lightyear споделя, че коефициентът на противодействие от 0,19 прави автомобила най-аеродинамичният фамилен автомобил, създаван в миналото. Друга част от триумфа идва от особено създадените гуми Bridgestone, предопределени да понижат съпротивлението при търкаляне.

Но част от формулата идва и от умишленото фокусиране върху успеваемостта за сметка на други, не толкоз значими индикатори. Например, тази кола форсира от 0 до 100 км/ч. За цели 10 секунди. Освен това може да доближи единствено 160 км/ч. Това може да наподобява незадоволително за някого, само че в действителност за фамилен автомобил е изцяло задоволително.

Голямото улеснение на Lightyear 0 е това, че прекарва доста малко време на зарядното устройство. Слънчевите панели, покриващи капака и покрива, могат да включат до 1,05 kW непрекъснато зареждане в безоблачен ден. Това значи, че един елементарен безоблачен ден може да „ налее “ сила за 70 км шофиране в колата. Това значи, че в случай че човек всеки ден изминава 50 км в придвижване до работното си място и назад, той може да кара тази кола месеци наред, без да му се наложи да я включва за зареждане.

Останалата част от колата наподобява като при фамилен седан. Има седалки за петима, доста място за багаж и „ веган интериор “, направен от кожа на растителна основа, рециклирани PET бутилки и ратанова палма. Има 10,1-инчов сензорен екран за ръководство на навигацията и развлекателните системи.

Разбира се, мераклиите не трябва да имат кой знае какъв брой огромни упования, тъй като не всички дни са идеално слънчеви. Освен това от този модел ще бъдат създадени единствено 946 броя. Това допуска, че цената им ще е безумно висока. И въпреки всичко, слънчев автомобил в серийно произвеждане звучи добре, нали?
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР