Холандската компания Fairphone, която е известна с продуктите си с

...
Холандската компания Fairphone, която е известна с продуктите си с
Коментари Харесай

Представен е Fairphone 5 – той ще получи цели 10 години поддръжка

Холандската компания Fairphone, която е известна с продуктите си с опция за елементарен ремонт и модулен дизайн, употребяващи екологични материали показа още нов модел смарт телефон. Устройството се назовава Fairphone 5 и за него се дават обещание до 10 години актуализации и поддръжка.

Производителят дава обещание най-малко 5 съществени актуализации на Android и 8 години актуализации на сигурността – разширената поддръжка ще продължи до 2031-2033 година, което е сред 8 и 10 години. За да бъде изпълним подобен сериозен ангажимент, Fairphone 5 употребява процесор QCM6490 на Qualcomm, който е предопределен за индустриално съоръжение. Компанията посочи, че чипът е създаден по 6 nm технология и в него се употребява графична подсистема Adreno 642L – евентуално някакъв вид на платформата Snapdragon 778G. За съпоставяне, Fairphone 4 работи с по-скромния чип Snapdragon 750G на Qualcomm.

Традиционно високата ремонтопригодност на устройството се обезпечава от модулната му структура, която се състои от 10 обособени модула, които се подменят относително елементарно, да вземем за пример – това са слотовете за microSD и SIM карта, както и модулът на камерата. Всички те се оферират поотделно на уеб страницата на Fairphone и от сътрудниците на производителя.

Fairphone 5 предлага прилични характерности: 8 GB RAM, 256 GB вградена памет (с поддръжка на карти памет с потенциал до 2 TB), 6,46-инчов OLED екран с разграничителна дарба 2770 × 1224 пиксела, периодичност на освежаване 90 Hz и Gorilla Glass 5 стъкло. Сменяемата батерия с потенциал 4200 mAh поддържа 30W кабелно зареждане. Батерията на Fairphone 5 устоя 1000 цикъла на зареждане – това значи, че ще би трябвало да сменяте батерията на всеки 3 години, само че това надали е проблем, тъй като тя е елементарно сменяема.

Смартфонът има съществена камера с 50-мегапикселов датчик Sony IMX800 и оптична стабилизация на изображението, 50-мегапикселова камера Sony IMX858 с ултра-широкоъгълен обектив и автофокус, както и предна камера със същата резолюция за селфита и видеоразговори. Fairphone 5 работи с Android 13, разполага с Bluetooth 5.2 и Wi-Fi 6E, поддръжка на две SIM карти (Nano-SIM и eSIM), NFC модул и странично инсталиран скенер за пръстови отпечатъци, 2 високоговорителя и корпус със степен на отбрана IP55 (частична отбрана от прахуляк и водни пръски). Производителят също по този начин даде обещание, че ще бъде допустимо да се конфигурира различна операционна система, само че към момента няма детайлности за нея.

Обявената цена на дребно на Fairphone 5 е 699 евро, като той ще се предлага в небесносиньо, матово черно и транспарантно. Устройството се предлага с 5-годишна гаранция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР