Хок Тан, изпълнителният директор на Broadcom коментира преместването на централата

...
Хок Тан, изпълнителният директор на Broadcom коментира преместването на централата
Коментари Харесай

Broadcom подготвя оферта за закупуването на Qualcomm

Хок Тан, изпълнителният шеф на Broadcom разяснява преместването на централата на компанията в Съединени американски щати и данъчната промяна при визитата си в Белия дом предходната седмица

© Carlos Barria Още по тематиката
Broadcom купува Brocade за 5.5 милиарда $
3 ное 2016
Qualcomm купува NXP в най-голямата договорка в бранша с чипове

Компанията ще заплати 47 милиарда $ за холандския производител
27 окт 2016 Производителят на информационни чипове Broadcom възнамерява да насочи оферта към доставчика на мобилни процесори Qualcomm, написа Reuters. Агенцията се базира на три свои източника, като съгласно тях предлагането ще бъде отправено през тази седмица. Ако се стигне до договорка, тя ще бъде за над 100 милиарда $ и ще бъде най-голямата софтуерна договорка в историята. Новата копмания би имала оценка от над 200 милиарда $. Сливане сред двата колоса би означавало и големи разбърквания в бранша, където за момента към момента господства Intel посредством своите чипове за компютри и разрастващ се бизнес за чипове за телефони.

Най-вероятно една акция на Qualcomm ще бъде оценена сред 70 и 80 $. При най-ниската насочна точка – 70 $ за акция – договорката ще бъде за 103 милиарда $. В петък акциите на компанията се търгуваха за 55 $ за акция, след което направиха 15-процентов скок след новините до 62 $. Според източниците, Qualcomm не е наясно с детайлите към предлагането на Braodcom и нейното реализиране е надалеч от несъмнено.

" Това е интелигентен ход, който би направил Broadcom софтуерен колос ", разяснява Данел Айвс от GBH Insights. Все още няма коментар о страна на Qualcomm и Broadcom.

Към Съединени американски щати

Предложението за договорка би пристигнало в миг, в който Broadcom реалокира централата си напълно в Съединени американски щати. Към момента тя е в Сингапур, като компанията има и център в Сан Хосе, Калифорния. Преместването бе доказано през предходната седмица, когато изпълнителният шеф на Broadcom Хок Тан се срещна с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за диалози по отношение на данъчната промяна, която би изиграла огромна роля по отношение на разрастването на бизнеса на компанията.

Тан трансформира Broadcom от дребен производител на чипове до компания, оценена на 100 милиарда $ и направи няколко по-малки покупко-продажби. Сделка с Qualcomm би била най-амбициозния му проект досега. Самата Qualcomm сега приключва друга огромна договорка – придобиването на производителя на полупроводници NXP за 38 милиарда $, което бе оповестено през 2016 година

Една възможна договорка сред Broadcom и Qualcomm сигурно ще бъде призната мъчно от регулаторните органи, които към момента не са дали цялостното си утвърждение за закупуването на NXP от страна на Qualcomm. Една от аргументите за това е, че капиталовата група Elliott Management желае Qualcomm да заплати по-висока цена за NXP.

В същото време Broadcom работи по приключването на договорката си с Brocade Communications против 5.5 милиарда $. Акциите на Broadcom се подвигнаха с съвсем 6% и в петък се търгуваха за 273 $. Акциите на NXP и Brocade потеглиха надолу с намаляване от 2 и 2.6%. Общо през тази година книжата на Broadcom са вдигнали цената си с над 50%, до момента в който тези на Qualcomm вървят надолу. Дори с 14-процентовия скок от петък, от януари насам пазарната оценка на компанията е спаднала с 5%.

Лоши вести за Intel

Qualcomm, един от ранните пионери в мобилните чипове за телефони, доставя процесори за най-големите производители в света, измежду които Apple, Samsung и LG. Нейните чипове оказват помощ на телефоните да се свързват с безжични мрежи за данни. Broadcom от своя страна е измежду най-големите снабдители на чипове за същите компании, само че в областта на Wi-Fi. Чиповете на Qualcomm обаче са надалеч по-скъпи, в сравнение с тези на Broadcom.

Единственият различен огромен снабдител на висококачествени чипове в бранша е Intel, която доставя половината модем чипове за iPhone моделите на Apple. Ако Broadcom и Qualcomm се слеят, те могат да си обезпечат доста по-стабилна доминация на пазара. Акциите на Intel потеглиха надолу след новините.

Друга неприятна вест за Intel е, че съгласно непотвърдени данни, Qualcomm може да се насочи и към производството на чипове за компютри, където на процедура има монопол на Intel и AMD. Според разнообразни софтуерни издания, даже сега чиповете на Qualcomm, които се вършат за телефони, могат да бъдат употребявани в преносими компютри.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР