Ходенето в салона за красота доскоро се свързваше предимно с

...
Ходенето в салона за красота доскоро се свързваше предимно с
Коментари Харесай

Историята на веждите и как се превърнаха в супер печеливш тренд

Ходенето в салона за хубост до неотдавна се свързваше най-вече с прическата или цвета на косата. 2023 година обаче изрично е годината на веждите.

Оказва се, че те са огромен бизнес, като изключително огромен е растежът в продуктите за домашна приложимост.

Размерът на международния пазар единствено за гел за вежди е оценен на 264,9 милиона $ през 2021 година, като прогнозата е да коства 431,7 милиона $ до 2031 година, съгласно данни на Allied Market Research. През последните 12 месеца 73% от потребителите на артикули за хубост в Съединени американски щати, споделят, че са закупили както аксесоари и артикули за гримиране на мигли, по този начин и артикули или за вежди - по отношение на 66% през 2018 година, сочи анкета на The Benchmarking Company.

Въпреки всичко, това е по-малко от 3% от международния пазар на цветна козметика по данни, предоставени от Euromonitor International.

Все още няма кой да бие продуктите за загар, червилата и сенките за очи, които заемат най-голяма част пазара.

Въпреки това, „ от ден на ден марки създават нови и вълнуващи артикули за вежди, които се възползват от трендовете, ръководени от обществените мрежи като,,сапунени " вежди или " изрусени вежди ".

TikTok изобилства от наличие, което младежите попиват като гъби, а по рафтовете на дрогериите се появиха нови принадлежности като бръсначи за вежди и други.

Трудно е да се дефинира какво тъкмо даде началото на тази актуалната фикс идея.

CNN проучва в дълбочина феномена в публикация, отдадена на историята на веждите.

Възможно ли да е бизнесдамата Анастасия Соаре, известна като,,Кралицата на веждите " да е била яйцето (или кокошката)?

Соаре е румънка, която се мести в Лос Анджелис през 1989 година Говори мъчно британски, само че въпреки всичко стартира работа в салон за хубост. Там бързо осъзнава, че веждите са,,недостатъчно проучена област ".

„ Разработих техника за това по какъв начин да оформям веждите съгласно костната конструкция на хората и естествената им форма ", споделя Соаре.

По това време нейният управител не счита, че има пазар за концепциите ѝ. Интересно е какво ли си мисли в този момент?

До 1997 година Анастатия към този момент ръководи личен салон в Бевърли Хилс, а измежду първите ѝ клиенти за отнасяне на вежди са Синди Крауфорд и Наоми Кембъл. Прес същата година румънката основава марката Anastasia Beverly Hills. През 2022 година Forbes оцени чистото положение на бизнесдамата на 660 милиона $.

Други евентуални виновнички за разцвета на категорията могат да се проследят до началото на 2000-те години. Това са дамите от южноазиатски генезис Ванита Парти, създател на козметичната компания Blink Brow Bar, и Шавата Сингх с едноименната марка Shavata Singh. И двата марката пуснаха ленти за вежди в Обединеното кралство.

През 2015 година светът полудя, когато паметната марка за хубост Glossier пусна гел-спиралата си за вежди Boy Brow. През юни тази година Glossier обнови гамата, като добави два нови нюанса към съществуващите пет. Днес компанията твърди, че всяка минута се продава по една серпантина Boy Brow в международен мащаб.

Форма и символика

Стилизирането на веждите не е нещо ново, несъмнено. Може би това даже не е изненадващо, като се има поради съвсем неповторимата естетическа опция, която съставляват.

,,Веждите внасят баланс и съразмерност на лицето и очите “, споделя Джаред Бейли, старши шефът на Benefit Cosmetics.

 Клара Боу, тънки вежди

„ Например, в случай че желаете мостът на носа ви да наподобява по-тънък, сближете дистанцията сред веждите си. Ако желаете лицето ви да наподобява малко по-кръгло, скъсете дължината на веждите си “, изяснява Бейли.

„ Веждите оказват помощ да се разчупят равнините на лицето и да се основат доста разнообразни илюзии - сходни на тези, направени посредством контуриране “

Древните египтяни употребяват въглен, с цел да създадат веждите си гъсти и обемни. По този метод те подражават на господ Хор, изобразяван с глава на сокол. По-късно през Ренесанса наклонността за подстригани, извити вежди господства, а дългата коса се е считала за мъжествена. Геометричните форми също са на респект.

През 1920 година идва времето на тънките, прави и дълго вежди. Вдъхновението зад тях е актрисата Клара Боу.

Гримьорката Боби Браун напомня по-съвременната история на веждите.

„ През 60-те години формата на веждите към момента беше много тънка. Но по-късно поколението на хипитата от 70-те години видя наклонност да бъдат по-естествени. “, разяснява тя.

 Брук Шийлдс вежди
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР