Ходенето до Канада става много по-лесно от 16 часа днес,

...
Ходенето до Канада става много по-лесно от 16 часа днес,
Коментари Харесай

С падането на визите ходим до Канада само за 7 долара

Ходенето до Канада става доста по-лесно от 16 часа през днешния ден, когато отпада условието за визи за българи и румънци. Те обаче ще би трябвало да си извадят eлектронно позволение за пътешестване - eTA, с цел да се качат на презокеанския си полет, оповестява посолството на Канада в Букурещ, което дава отговор за Румъния, България и Молдова. Безвизовото пътешестване обаче не разрешава работа или образование в Канада, а е уместно за къси бизнес пътувания, туризъм, визити при близки, познати и родственици. Разрешеният престой е до 6 месеца.
Пътуващите със аероплан би трябвало да получат авансово утвърждение, като си извадят Електронно позволение за пътешестване - eTA. Досега важаха избрани условия за кандидатстване за еТА - владеене на канадска виза в последните 10 години или на годна неимигрантска виза за Съединени американски щати, само че те отпадат от 1 декември.
Регистрацията за еТА се прави еднократно на уеб страницата на канадското външно министерство и разрешава на пътуващите да летят или да минават директно през Канада колкото постоянно желаят за кратковременен престой -
оптималният позволен непрестанен престой е 6 месеца
Периодът се дефинира от канадските гранични управляващи при влизане в страната. Когато се пътува по суша или по море, няма потребност от авансово утвърждение.
“Регистрацията на уеб страницата важи за 5 години, таксата е 7 канадски $. Това е еднократна регистрация и няма потребност да се прави преди всяко пътешестване. Ще важи в границите на 5 години”, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева.
Молба за регистрация българските жители могат да подават единствено на формалната електронна страница на държавното управление на Канада - Canada.ca/eTA. За кандидатстването за еТА са нужни годен паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща таксата, и годен имейл адрес.
Българите и румънците ще имат потребност от eТА даже при полети, които изискват единствено трансфер на канадско летище.
Процесът на култивиране на молбата може да отнеме до няколко дни, в случай че се изисква даване на доказателствени документи. Затова канадските управляващи предлагат на българите да се уверят, че са утвърдени за еТА, преди да резервират полет за страната.
Онези, които към този момент имат издадена годна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е належащо да аплайват за утвърждение. Издаденото към този момент еТА може да се употребява, до момента в който изтече.
Канадските управляващи предлагат всеки, който възнамерява да пътува за страната, да ревизира статута си. Хората с канадско или двойно поданство да вземем за пример нямат право да аплайват за eTA и се нуждаят от годен канадски паспорт. Предимство при новите правила е, че претендентите за еТА са изключени от условието за годност на паспорта за няколко месеца напред (задължително изискване при кандидатстване за виза). Въпреки това се предлага на лицата, които възнамеряват поредност от краткосрочни пребивавания в Канада, да си издадат нов паспорт преди кандидатстването за еТА, с цел да могат да се възползват от неговия оптимален период - 5 години. След приключване на периода на паспорта се попълня нов формуляр, защото разрешението е електронно обвързвано с документа за идентичност, употребен сега на кандидатстване.
Първата фаза от отпадането на визовия режим стартира на 1 май, когато условието за виза беше отстранено единствено за българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които сега имат годна неимигрантска виза за Съединени американски щати. “Канада цени изключително доста партньорството си с България. Опростяването на процедурите за пътешестване предизвиква по-доброто схващане и основава повече благоприятни условия за усилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки”, сподели през април посланикът на Канада в Букурещ Кевин Хамилтън.Канадският министър председател Джъстин Трюдо (втори отляво) взе участие в церемонията по сключване на съглашението CETA сред Канада и Европейски Съюз на 30 октомври 2016 година За да го поддържа България, министър председателят Бойко Борисов изиска отпадане на визите.
Относно американските визи Екатерина Захариева съобщи, че не престават дипломатическите старания в тази посока. Тя изрази вяра, че в границите на три години това ще се случи.
Българското външно министерство обръща внимание, че отпадането на визовите ограничавания визира единствено българските жители, пътуващи и пребиваващи в Канада краткосрочно.
Ако българските жители желаят да работят в Канада, би трябвало да получат позволение по напълно различен ред. Разрешения за работа се издават от Министерството на поданството и имиграцията на Канада, като за задачата се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн. “Моля българските жители, които са решили да работят, да проучат добре нещата”, предизвести Екатерина Захариева. На нелегално работещите лица се постанова санкция, а при наново нарушаване те се депортират от страната.
През лятото Канада откри ускорена визова стратегия за висококвалифицирани експерти и желае да се възползва от по-затегнатата имиграционна политика на Съединени американски щати.
Мярката беше оповестена в извънредно значим миг за канадските софтуерни компании. Те се стремят да привлекат водещи експерти, които другояче се насочват към Силициевата котловина, главен шеф на задгранични чиновници. Канадският проект, показан през ноември 2016 година като част от по-широка тактика в поддръжка на икономическия напредък, цели да редуцира до две седмици периодите за издаване на разрешителни за работи и на визи, до момента в който в този момент процесът продължава нормално сред 6 месеца и година.
Досега българските и румънските паспорти бяха на 15-а позиция в Passport Power Rank - ранглиста, която подрежда паспортите съгласно това до какъв брой страни може да се пътува с тях без виза. Българските и румънските паспорти обезпечават безвизово пътешестване до 143 страни. С новите правила за пътешестване до Канада от 1 декември паспортите от България и Румъния ще се качат на 14-а позиция, на която са и паспортите от Монако, Бразилия и Хърватия.
Намирайки се единствено на към 100 км разстояние, група български студенти, отпътували на бригада в Съединени американски щати, мечтаят да посетят канадския град Монреал. Тежка администрация обаче ги кара да изоставят фантазията си след месеци, изгубени в опити да си издадат виза, описаха те пред в. “24 часа”.Българите отпътуват на бригада в град Бърлингтън, американския щат Вермонт. По това време в София към момента не е отворен Канадският визов център и единственият метод да се кандидатства е посредством изпращане на десетки документи към посолството в Букурещ.
Студентите вземат решение да тръгнат за Съединени американски щати и да уредят документите си оттова. Най-близката дипломатическа задача на България е генералното консулство в Ню Йорк. Студентите се обръщат към него с молба за подпомагане, само че са трансферирани към генералното консулство на Канада в Бостън. Оттам обаче им споделят, че подпомагане на българските жители оказва българското посолство.
Студентите въпреки всичко не се отхвърлят и вместо да се въртят в този обаян кръг, вземат решение сами да проучат процедурата в уеб страницата на канадското външно министерство. Там попълнят десетки документи с персонални данни, адрес в Съединени американски щати, месторабота, доказателство за приходи, подписано от работодателя им в Съединени американски щати, и така нататък Таксите за кандидатстване и пращането на всички документи им коства над Щатски долар 150. “Мечтаехме да посетим Монреал, както и да забележим Ниагарския водопад откъм Канада. Изпълнихме всички условия и след 2 месеца очакване бяхме утвърдени за виза. Задължително беше обаче да изпратим паспортите си по пощата, с цел да ни изготвят визите. Това означаваше да останем в Съединени американски щати без никакъв годен документ за идентичност. Бюрокрацията ни накара да се откажем”, описа една от българските студентки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР