Ходене, говорене, хранене насън - чували сме за тези състояния,

...
Ходене, говорене, хранене насън - чували сме за тези състояния,
Коментари Харесай

Секссомния - състоянието, при което правиш несъзнавано секс по време на сън

Ходене, говорене, хранене насън - чували сме за тези положения, някои хора и са ги изпитвали. Всички те спадат към една категория нарушавания на съня, наречени парасомнии - появяват се, когато мозъкът ни на процедура не спи.

Към парасомниите обаче спада и още един тип, за който не се приказва толкоз доста, а е също обезпокоителен, въпреки и рядко срещан. Това е секссомнията или обяснена най-кратко - секс насън.

Този тип нарушаване на съня кара хората да демонстрират полово държание, в това число да говорят мръсно, да мастурбират и да вършат секс, до момента в който спят. Според доктор Карлос Шенк - професор и старши психиатър в медицинския център към университета в Минесота, секссомнията най-често се появява по време на най-бавния, най-дълбок стадий на съня, наименуван делта сън.

" Това е като тревога или задействане на централната нервна система ", добавя той.
 Снимка 663510
Източник: iStock

Проучване измежду 1000 души открива, че хората, които са имали секссомния най-малко един път в живота си, са малко над 7%. Почти 3% пък сега живеят с това положение.

На процедура то е мъчно за проучване, защото множеството хора нямат мемоари за дейностите си и осъзнават казуса едвам когато пострадат или схванат от колегата си.

Д-р Шенк изяснява още, че при секссомнията съзнанието е в бездънен сън, само че тялото е задействано. " Това е рисково, тъй като тогава започваш да вървиш, тичаш и правиш всевъзможни неща, без мозъкът ти да е безсънен. "

По думите му в действителност притеснителното за пациентите, страдащи от положението, е, че имат цялостна амнезия. Обикновено сътрудникът им ги пита за какво са го създали, а те дават отговор, че не си спомнят нищо, остават в действителност смутени и усещат виновност.
 Снимка 663516
Източник: iStock

Въпреки че по време на епизод на секссомния някои двойки вършат секс по единодушие, положението може да докара до правосъдни обвинявания. Факт е, че хора са били упрекнати в обезчестяване, откакто в своя отбрана са показали, че страдат от това разстройство.

Освен че може да има правни последствия от този вид полово държание, то е обезпокоително и поради това, че има доста неща, свързани с него, които здравните специалисти не схващат.

Д-р Шенк споделя, че не е ясна точната причина за секссомнията, само че се счита, че има връзка с генетиката на човек.

" Ако имате най-малко един директен родственик с парасомния, е по-вероятно да развиете такава. Колкото повече директни или непреки родственици имат парасомния, толкоз по-вероятно е положението да продължи и в зрелост или да се появи още веднъж ", добавя той.

Хората, които са по-склонни да развият секссомния, нормално са тези, които към този момент имат друго парасомнично разстройство. Освен това секссомнията по-често се диагностицира измежду мъжете.

Сред възможните варианти за лекуване са лекарства като клоназепам, както и въвеждането на промени в държанието за понижаване на напрежението и тревогата и по-добрия сън, пише .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР