Ходът на Япония да предостави ракети за системите за противовъздушна

...
Ходът на Япония да предостави ракети за системите за противовъздушна
Коментари Харесай

Русия предупреди Япония да не изпраща ракети за ПВО на Украйна

Ходът на Япония да даде ракети за системите за противовъздушна защита Patriot на Украйна ще има " съществени последствия " за връзките сред Русия и Япония, предизвести в сряда представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от Ройтерс.

Отношенията сред Москва и Токио, които така и така бяха комплицирани, се утежниха внезапно, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година Япония се причисли към своите западни съдружници в налагането на необятни стопански наказания на Русия.

Миналата седмица Япония съобщи, че ще се приготви да изпрати ракети за противовъздушна защита Patriot на Съединените щати, откакто преразгледа своите закони за експорт на оръжия, което е първа смяна от девет години на законите за експорт на оръжие.

Въпреки че новият експортен надзор на Япония към момента не й разрешава да доставя оръжия на страни, които са във война, това може индиректно да облагодетелства Украйна във войната й с Русия, защото дава на Съединените щати спомагателен потенциал да дават военна помощ на Киев.

" Японската страна губи надзор над оръжията, с които Вашингтон в този момент може да прави каквото си изиска ", сподели Захарова на седмичен брифинг. " Не е изключено по към този момент изпитана скица ракетите за Patriot да попаднат в Украйна.

Подобен сюжет би бил " тълкуван като недвусмислено враждебни дейности против Русия и ще докара до тежки последствия за Япония в подтекста на двустранните връзки ", сподели тя.

По-рано този месец Япония и Южна Корея подвигнаха бойни самолети, с цел да следят взаимни полети на китайски и съветски бомбардировачи и изтребители покрай техните територии.

Русия и Япония към момента не са сключили контракт за публично преустановяване на военните дейности от Втората международна война заради остарял териториален спор, включващ верига от тихоокеански острови, известни в Япония като Северните територии и в Русия като Южните Курили.

Още преди спора в Украйна Токио се оплакваше от увеличеното разполагане на съветски военни на островите, които Съветският съюз завзе от Япония в края на Втората международна война.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР