Ходът на сделката по придобиването на активите на чешката ЧЕЗ

...
Ходът на сделката по придобиването на активите на чешката ЧЕЗ
Коментари Харесай

Брюксел следи развитието по сделката на ЧЕЗ

Ходът на договорката по придобиването на активите на чешката ЧЕЗ у нас от дребната компания " Инерком " е бил разискван от премиера Бойко Борисов и зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за Европейския енергиен съюз Марош Шефчович в четвъртък. Двамата са постигнали единодушие, че това е договорка сред две частни компании, само че Брюксел следи процеса, тъй като тематиката е извънредно значима за обществото и " бихме желали да сме сигурни, че се съблюдават европейските условия ", сподели Шефчович пред публицисти.

Той взе участие в полемика за ролята на неправителствените организации в подобряването на енергийните политики и промени, проведена в София от Института за енергиен мениджмънт като част от българското европредседателство. На конференцията участваха и представители на " Инерком ", съгласно които Еврокомисията не би трябвало да се намесва в договорката. Председателят на борда на компанията Милена Стоева и финансовият съветник Веселин Захариев също по този начин отхвърлиха банки да отхвърлят заеми за заплащането на активите и показаха, че " Инерком " не взе участие в анализите на ЧЕЗ за опцията българската страна да бъде позволена в транзакцията.

" Знаете, че българското държавно управление, Народното събрание и даже президентът желаят да ревизират какво стои зад договорката, с цел да се убедим, че всичко със договорката е наред ", уточни Марош Шефчович.

Той не пожела да разяснява дали Еврокомисията би подкрепила желанието на страната да получи контрола в продаваните от ЧЕЗ активи и дали това би отговаряло на европейските условия за разделяне на собствеността и ръководството на енергийните активи и Третия енергиен пакет. Еврокомисарят уточни, че е мъчно да отговори на предполагаем въпрос

" Мисля, че първо би трябвало да се види по какъв начин ще се извърши транзакцията, какъв ще е съставът в нея, след това да се види дали дава отговор на условията на Третия пакет ", сподели Шефчович. От думите му стана ясно, че в случай че страната въпреки всичко бъде позволена от ЧЕЗ в договорката, което наподобява малко евентуално поради арбитражното дело на чехите против България поради незащитени вложения, придобиването на дял ще предстои на оценка от страна на основните дирекции на Европейска комисия по конкуренция и енергетика.

Зам-председателят на Еврокомисията не можа да се ангажира и с отговор дали договорката на ЧЕЗ ще бъде наранена от решението на Съда на Европейския съюз от предходната седмица, съгласно което клаузите за арбитраж в двустранните капиталови контракти на страни членки на Европейски Съюз не отговарян на европейското законодателство и не би трябвало да се ползват.

Заведеното от ЧЕЗ дело обаче е заведено освен за нарушение на този вид съглашение, само че и за нарушаване на Енергийната харта, по която Европейски Съюз е страна.

Още при избора на " Инерком " за покупател на активите си в България от ЧЕЗ оповестиха, че договорката не визира арбитража и той ще продължи да се води от " ЧЕЗ а.с. ", както до момента. Проявеното стремежи на българската страна да влезе в договорката обаче сътвори проблем, защото придобивайки дял в активите ще би трябвало да спомага на ЧЕЗ с информация и очевидци по делото, водено против самата нея.

Веселин Захариев изясни, че не може да разяснява клаузи от контракта с ЧЕЗ, за който стана ясно, че изисква от " Инерком " сходно подпомагане и посочи, че разпоредбите на комерсиалния арбитраж не дават право на локални компании да вземат участие в дело против личната си страна.

Милена Стоева също отхвърли да разяснява дали имат ангажимент да сътрудничат и дават документи и информация в хода на делото.

В момента компанията води договаряния в " градивен проект " с банките за структуриране на финансирането на договорката. Определя се делът на заемен и личен капитал, изясни Захариев, само че не даде елементи. по думите му договарянията се водят с естествен звук. " Разбира се, че шумът, който се подвига в последните няколко седмици, не ни оказва помощ чак толкоз доста, леко бави цялата задача, само че работим много градивно ", добави той и отхвърли да отвод на финансови институции да кредитират договорката, която се прави оценка на 320-340 млн. евро.

Консултантът сподели още, че анализът дали българската страна може да влезе в договорката се прави от чешката компания, въпреки от ЧЕЗ предходната седмица да оповестиха, че това се прави взаимно с " Инерком "

" В момента топката е в двора на ЧЕЗ. Ние подобен разбор сега не вършим без тяхното решение в тази посока. Каквото и да решим ние, това няма да има никакво значение ", сподели Захариев.

Според него по-лесната догадка е ЧЕЗ да откажат влизане на страната, каквато индикация даде и ръководителят на надзора на чешката компания Вацлав Пачеш. Той сподели, че ЧЕЗ няма интерес да допусне страната в договорката преди да е завършило арбитражното дело, по което искът на ЧЕЗ надвишава с доста цената на договорката.

Захариев уточни, че едвам при единодушие на ЧЕЗ да допусне българската страна ще стартира да се прецизира по какъв метод да се осъществя това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР