Ходът на ИТН дойде, след като дясноцентристката партия ГЕРБ и

...
Ходът на ИТН дойде, след като дясноцентристката партия ГЕРБ и
Коментари Харесай

Ройтерс: България, най-бедният член на ЕС и една от най-корумпи...

Ходът на Има Такъв Народ пристигна, откакто дясноцентристката партия ГЕРБ и някогашният ѝ съдружен сътрудник " Продължаваме промяната " (ПП) обявиха, че не могат да сформират ново държавно управление.

" Изборите са най-висшата форма на народна власт, ние ще задържим тази директория още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с несбъднат мандат ", съобщи Ивайло Вълчев, заместник-ръководител на парламентарната секта на Има Такъв Народ, на среща с Радев.

Радев съобщи, че в този момент ще стартира да търси длъжностен министър председател, който да сформира кабинет, претрупан с организирането на предварителни избори.

България, която е най-бедният член на Европейски Съюз и една от най-корумпираните страни в него, е разтърсвана от политическа неустойчивост след митингите против корупцията през 2020 година До изборите през април 2023 година тя е ръководена от служебни държавни управления, назначавани от Радев при липса на постоянна определена коалиция.

По-рано този месец министърът на външните работи Мария Габриел не съумя да сформира държавно управление след оставката на министър-председателя Николай Денков от Политическа партия на 5 март.

Денков се отдръпна, с цел да даде опция на ГЕРБ да управлява държавното управление в продължение на девет месеца, както беше контрактувано след изборите предходната година. В сряда той също отхвърли поканата на Радев да се опита да сформира държавно управление.

На изборите през април предходната година ГЕРБ се класира преди всичко, като завоюва 69 места в 240-местния парламент. Блокът, воден от Политическа партия, получи 64 места. Според конституцията българският парламент не би трябвало да се разпуска преди предварителни избори.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР