Хм! Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за

...
Хм! Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за
Коментари Харесай

Европа разреши една ваксина за деца между 12 и 15 г.

Хм! Европейската организация по медикаментите (EMA) даде зелена светлина за незабавната приложимост на имунизацията против Covid-19 на фирмите Pfizer и BioNTech при деца на възраст сред 12 и 15 години.

Подкрепата на Европейската организация по медикаментите идва няколко седмици, откакто тя стартира да прави оценка разширението на използването на имунизацията, създадена от Pfizer/BioNTech, с цел да включи и юношите. Тази ваксина към този момент се употребява в Европейския съюз за хората на възраст 16 и повече години.

След заключението на EMA, Европейската комисия е на път да вземе дефинитивно решение във връзка с използването на имунизацията при юноши в границите на Европейски Съюз. Въпреки това, всяка обособена страна членка ще може сама да взема решение дали да ползва имунизацията измежду подрастващите.

Начинът на имунизация ще остане същият, без значение от възрастовата група, като сред двете дози са нужни най-малко три седмици.

През март Pfizer и BioNTech показаха данни от изследвания, показващи, че имунизацията им предлага 100% отбрана против инфекциозното заболяване Covid-19 при изследване с 2260 юноши на възраст от 12 до 15 години.

" Нито един от имунизираните юноши не се е заразил с Covid-19 по време на изпитванията “, отбелязва доктор Марко Кавалери от EMA, добавяйки, че до момента не са регистрирани огромни нежелани резултати.

От Комитета по лекарствените артикули за хуманна приложимост на EMA са стигнали до извода, че преимуществата на имунизацията при тази възрастова група надвиват над рисковете. Оттам обаче предизвестяват, че заради ограничавания брой взели участие в проучването деца може да не са разпознати редки странични резултати.

Ваксинирането на деца и младежи се смята за основна стъпка към реализиране на така наречен " групов (стаден) имунитет " и за преодоляване на пандемията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР