Хлябът няма да бъде облаган с ДДС като антиинфлационна мярка.Това

...
Хлябът няма да бъде облаган с ДДС като антиинфлационна мярка.Това
Коментари Харесай

Бисери от бюджетната комисия: Да свалим ДДС на 15% и министърът да се гътне тук и да скочи от прозореца

Хлябът няма да бъде облаган с Данък добавена стойност като антиинфлационна мярка.

Това реши на второ четене бюджетната комисия в Народното събрание. Промените са част от актуализацията на държавния бюджет.

Тъй като не реализираха единодушие, депутатите отхвърлиха предлагането за повишение на акцизите върху цигарите от средата на годината, което значи, че те не би трябвало да нарастнат. Заради това обаче ще бъдат пропуснати 100 милиона лв. доходи за хазната.

По-ниски акцизи върху енерегоносителите и нулев Данък добавена стойност върху хляба одобриха депутатите от бюджетната комисия на второ четене при актуализацията на държавния бюджет. Отхвърлени бяха настояванията за нулев данък на брашното и 9% за олиото, плодовете, зеленчуците и месото.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев:

" 750 млн. на годишна база коства това предложение. Специално за земеделските производители в разходната част има планувани средства за стратегии за подкрепяне ".

Георги Ганев от Демократична България изясни, че по принцип диференцираните ставки не са положително решение:

" Дайте да го свалим на 15% Данък добавена стойност за всичко, господин министърът да се гътне тука и да скочи от прозореца и да продължаваме нататък.

Василев остана отчаян, че комисията отхвърли да увеличи акциза върху цигарите и по този начин в хазната няма да постъпят 100 млн. лв. в допълнение. На фона на пропуснатите приходи депутатите завишиха разходната част със 760 млн. лв..

Искрен Митев от " Продължаваме промяната ":

" Това за мен просто е необяснимо. Министърът на финансите споделя, че това ще докара до повишаване на недостига в края на годината и отговорът от опозицията е - ами ние имаме най-ниския недостиг в Европа ".

Кирил Ананиев от ГЕРБ:

" Ние сме създали уравновесено предложение във връзка с приходите и разноските, решаваме извънредно значими проблеми, които съществуват в обществения бранш и те не търпят отсрочване ".

Не бяха удовлотворени настояванията за повече пари за Агенцията за битка с градушките.

" Доколкото запознат съм земеделие, градушките са два-три месеца през годината. През зимата няма градушки. Освен да стрелят по Дядо Мраз ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

" По Дядо Мраз не знам кой стреля, само че в действителност доста от земеделските производители са им признателни за това, че съумяват да им спасят реколтата ", отговори президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Комисията единомислещо утвърди 5,5 млн лв. за Селскостопанската академия и пари за голям брой храмове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР