Хляб, зеленчуци, месо - храната поскъпна. Цените на олиото и

...
Хляб, зеленчуци, месо - храната поскъпна. Цените на олиото и
Коментари Харесай

Хлябът в Унгария поскъпна най-драстично, в България ръстът на цената му е с близо 30%

Хляб, зеленчуци, месо - храната нарастна. Цените на олиото и мазнините за готвене се покачиха изключително внезапно, само че значимите съществени храни като хляба също станаха доста по-скъпи. Това са последствията за Европа от съветската инвазия в Украйна, която значително разтресе международните пазари, защото Русия и Украйна бяха огромни експортьори на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове.

През август 2022 година цената на хляба в Европейски Съюз е била приблизително с 18% по-висока от август 2021 година Това е голямо нарастване спрямо август 2021 година, когато цената на хляба е била приблизително с 3% по-висока от август 2020 година Месечни данни също демонстрират доста нарастване на главната инфлация, въпреки и не толкоз огромно (от +3% до +10%). Тази информация идва от данни за хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), оповестени неотдавна от Евростат.

Някои страни бяха доста по-засегнати от други. Най-висок междинен ритъм на смяна в цените на хляба е регистриран в Унгария (+66% през август 2022 г.), следвана от Литва (+33%), Естония и Словакия (и двете +32%).

С близо 30% е поскъпнал за година хлябът и в България, сочат още данните на Евростат. Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) инфлацията в България не стопира да се форсира и доближава 17.7% на годишна база през август 2022-а.

Индексът на потребителските цени в страната не стопира да се покачва от началото на годината. За съпоставяне годишната инфлация през юли беше 17.3%, през юни - 16.9%, през май доближи 15.6%, през април - 14.4%, през март - 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на 100.

Това е най-високото равнище от май 1998 година, когато нивото е достигало 18.8%, което значи, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх.

Според данните на българската статистика обаче през август хлябът у нас през август е поевтинял на месечна база - хляб " Добруджа " - с 2.1%, бял самун - с 2.0%, стандартизиран и ръжен самун - с 1.8 на 100. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР