Хлорът в питейната вода е опасен, когато е над единица

...
Хлорът в питейната вода е опасен, когато е над единица
Коментари Харесай

Какво е опасното количество хлор в питейната вода?

Хлорът в питейната вода е рисков, когато е над единица за милиграм на литър. Това сподели за Радио Варна основният секретар на Регионалната здравна ревизия Цеца Янкова. Поводът е информацията за нарасналото равнище на хлора в Провадия, открито в средата на февруари. Тогава при норма от 0.3 - 0.4 мг/л равнището е било 0.6, а в аксаковското село Куманово - 0.9 мг/л.

Качеството на питейната вода от водопроводната мрежа на разнообразни обитаеми места в региона се ревизира постоянно от Регионалната здравна ревизия. При инспекцията в средата на февруари е регистриран остатъчен хлор в Провадия и в село Куманово. В писмо на инспекцията от 17 февруари е посочено, че водата има аромат, който е недопустим за потребителя.

" Информацията сме я качили още на другия ден в уеб страницата на общината, не знам дали би трябвало да разгласявам по медии или по нещо друго. Аз не знам дали е рискова водата. От РЗИ не се свързват с мен, просто пращат информацията. Ние от време на време вършим такива проучвания. Хора се пробват да основават суматоха, " споделя кметът на Провадия Жоро Илчев, откакто в обществените мрежи имаше обвинявания към администрацията, че не е популяризирала задоволително добре информацията.

В писмото от Регионалната здравна ревизия като уязвими групи във връзка с остатъчния хлор са посочени бременните дами с изострено подушване, деца и възрастни, които са чувствителни към миризмата на хлор.

Препоръките са да не се употребява вода непосредствено от чешмата и да се остави да престои на стайна температура за известно време, с цел да излети остатъчният свободен хлор.

Главният секретар на Регионалната здравна ревизия Цеца Янкова съобщи, че проучването е за моментното положение на водата и рекомендациите към хората са били за този интервал: " Няма някакъв проблем, който да е сериозен и да заплашва живота на хората. Правим съответните рекомендации към ВиК и водата влиза в норма. Не е нещо съществено, което да докара до някакъв проблем. Няма заплаха за хората. То към този момент е минало много време. Регулярно взимаме води, в случай че имаше нещо, ние щяхме да сигнализираме популацията какви ограничения да предприеме и по този начин нататък, в случай че имаше някаква евентуална заплаха. "

Жители на Провадия споделят, че водата е била мътна преди време, само че в този момент е бистра. Обаче още се усеща горчив усет и не става за пиянство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР