Хладилникът е основен домакински уред, който помага за поддържането на

...
Хладилникът е основен домакински уред, който помага за поддържането на
Коментари Харесай

Митове и факти за това дали мръсните хладилници ни карат да се разболяваме

Хладилникът е главен домашен апарат, който оказва помощ за поддържането на храната свежа и безвредна за консумация. Въпреки това, той може също по този начин да бъде източник на бактерии и микроби, в случай че не се почиства вярно. В тази публикация ще разгледаме митовете и обстоятелствата по отношение на разпространяването на заболявания от мръсни хладилници и ще предоставим препоръки по какъв начин да поддържате хладилника си чист и санитарен.

Мит 1: Мръсният ледник постоянно предизвиква хранително отравяне

Факт: Въпреки че мръсният ледник може евентуално да аргументи хранително отравяне, това не постоянно води до заболяване. Бактериите като Salmonella, E. coli и Listeria могат да порастват в ледник, само че съществуването им не значи безусловно, че храната е нечиста. За да се случи зараза, тези бактерии би трябвало да попаднат в тялото посредством консумация на инфектирана храна.

Мит 2: Редовното разчистване на хладилника не е належащо

Факт: Хладилниците би трябвало да се почистват постоянно, с цел да се предотврати натрупването на бактерии. Препоръчително е да почиствате хладилника си най-малко един път на всеки 2-3 месеца, или по-често, в случай че забележите признаци на плесен, неприятни миризми или напредък на мухъл.

Мит 3: Избърсването на повърхностите с разредена белина убива всички бактерии

Факт: Докато белината е ефикасен дезинфектант, тя не отстрани всички типове бактерии. Някои бактерии, като да вземем за пример спорите на Clostridium botulinum, са устойчиви на белина и могат да продължат да виреят даже след избърсване с този артикул. Освен това потреблението на белина може да повреди някои типове пластмаса и други материали, употребявани в актуалните хладилници. Вместо това използвайте мек сапун и топла вода, последвани от изплакване с бял оцет, с цел да премахнете бактериите и да дезодорирате вътрешността на вашия ледник.

Мит 4: Храната би трябвало да се съхранява единствено в херметически затворени контейнери, с цел да се предотврати замърсяване

Факт: Докато съхраняването на храна в херметически затворени контейнери може да помогне за понижаване на риска от кръстосано замърсяване, значимо е също по този начин да вземете поради температурата и влажността във вашия ледник. Много хладилници имат зони с друга температура и мокрота, предопределени за разнообразни типове храни. Съхраняването на нетрайни артикули при вярната температура и мокрота ще помогне за попречване на растежа на бактерии, без значение дали храната е опакована или не.

Болест на мръсния ледник

Казват, че летните инфекции се крият в хладилниците. Това е правилно, изключително, когато хладилникът е претъпкан, употребява се от доста хора и в него се съхраняват неизмити зеленчуци и плодове. Ако преди този момент зеленчуците са стояли в складове и са ги налазили мишки, по продуктите остават чревни бактерии, причинители на зараза. Тя е известна като йepcиниoзa, по името на нейния изобретател – френския академик Александър Йерсен, който пръв е изолирал причинителя – Йерсиния ентероколика (Yersinia enterocolitica). Бактерията се развъжда най-активно във влажна среда и при ниска температура. Така че хладилникът е идеално място за нея. Ако е претъпкан, йрсениите елементарно се трансферират върху останалите артикули – месо и мляко.

Заболяването се демонстрира посредством мощно разстройство (до 10 пъти на ден), което протича приблизително към 2 седмици с появяването на слуз и кръв в отделянията. Телесната температура е нараснала температура (рядко доста висока). Болният повръща и се усилват лимфните му възли. Нерядко йерсиниозата провокира затруднения.
На първо място това е инфекциозният полиартрит (възпаляват се всички стави). Възможно е развиването на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и по рядко – инфектиране на щитовидната жлеза, черния дроб, жлъчката, мозъчната кора.
Лечението се прави с антибиотици от групата на тетрациклина или сулфонамиди. Според тежестта на болестта се включват и аминоглюкозиди и флуорохинолони.

Ето за какво не трябва да се подценява вярното предпазване на питателните артикули. На първо място това значи постоянно разчистване на хладилника и слагане в него единствено на измити плодове и зеленчуци. Внимание изисква и питейната вода, посредством която също може да се придвижи болестта. А когато пътуваме, наложително е да вземем със себе си средство за намаление на температурата, тъй като острите диарии постоянно протичат с висока температура. Добре е също да се снабдим и с противодиариен препарат.  За превъзмогване на казуса оказва помощ и пробиотик. Той способства за асимилиране  на белтъчините и млечната захар – лактозата,  като по този метод усъвършенства локалния имунитет в лигавицата на червата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР