Хизбула атакува с ракети северното израелско пристанище Хайфа на фона

...
Хизбула атакува с ракети северното израелско пристанище Хайфа на фона
Коментари Харесай

Израелската офанзива в Ливан: Тел Авив разширява сухопътната операция

Хизбула нападна с ракети северното израелско пристанище Хайфа на фона на нова израелска интервенция в югозападен Ливан. Досега израелската войска се фокусираше в източните елементи на южен Ливан.Тел Авив заяви за ликвидирането на следващия почитан пълководец на радикалното шиитско придвижване. Израелските военни считат, че Хизбула е изгубила боевата си мощност, само че от управлението на групировката опровергаха това.

Един от командващите щаба на Хизбула е бил премахнат при израелски удар против Бейрут. Убитият Сухаил Хусейни е отговарял за логистиката и доставките на оръжие от Иран, както и за тяхното систематизиране. Израелските сили са открили и надзор над боен комплекс на Хизбула в Марун ер Рас в Южен Ливан. От региона се отваря достъп до северните елементи на Израел, които шиитското придвижване непрестанно обстрелва. Според Тел Авив, завладеният боен обект е представлявал директна опасност за жителите на Северен Израел. В комплекса са открити жилищни площи, плацдарм и разнообразни типове оръжия.



Израелските офанзиви против южните покрайнини на ливанската столица продължиха и през днешния ден. Тел Авив стартира нова сухопътна интервенция против Хизбула в западната част на Южен Ливан. От управлението на шиитското придвижване оповестиха, че бойните качества на групировката не са нарушени че поддържат напъните за реализиране на помирение.

Наим Касем - заместник-ръководител на Хизбула: " Ние поддържаме политическите старания, които ръководителят на ливанския парламент подхваща за преустановяване на огъня. След като прекратяването на огъня бъде открито и дипломацията успее да го реализира, всички други детайлности ще бъдат разисквани и решенията ще бъдат взети взаимно. "

На израелските удари Хизбула отговори с обстрел на северното пристанище Хайфа. Движението нападна със 105 ракети регионите на Хайфа и Галилея за един час, оповестиха израелските военни. Хайфа е третият по величина град в еврейската страна и ударите на Хизбула са най-масираната офанзива по региона от началото на спора. Според Тел Авив обаче съперникът е изгубил бойната си мощност.



Йоав Галант - министър на защитата на Израел: " Хизбула е опустошена и разрушена организация, без обилни качества за командване и надзор, без огневи качества. Имаме потребност да се възползваме от това, защото нашата цел е да върнем жителите на севера по домовете им безвредно. "

Съюзникът на Хизбула Техеран насочи предизвестие на фона на предстоящ израелски отговор на иранската офанзива от предходната седмица.

Абас Арагчи, външен министър на Иран: " Всяка офанзива против инфраструктура в Иран ще предизвика още по-силен отговор и нашите врагове знаят какви цели следим на територията на ционисткия режим. "

96 лечебни заведения и пунктове за първа здравна помощ в Ливан са принудени да прекратят работа поради бойните дейности. Убити са 65 медицински служащи, заяви Световната здравна организация, съгласно която рискът от разпространяване на заболявания като остра диария и хепатит А се е нараснал трагично.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Пак по данни на организацията вътрешно разселените ливанци са близо 165 000 души. Много такива ливански фамилии, бягащи от израелските бомбардировки, намират леговище в свещения шиитски град в Ирак - Кербала, където управляващите и благотворителни ислямски организации отварят хотелски комплекси, с цел да ги настанят.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР