Хитринки: Изключване на зарядните и килимче пред вратата пестят енергия.

...
Хитринки: Изключване на зарядните и килимче пред вратата пестят енергия.
Коментари Харесай

Хитринки: Изключване на зарядните и килимче пред вратата пестят енергия


Хитринки: Изключване на зарядните и чердже пред вратата пестят сила. Керамичната печка и фурната с парещ въздух пестят до 40% ток.

Синоптиците предизвестяват, че зимата занапред ще настава. Студените дни и седмици са едно от най-неприятните тествания за потребителите.
Сметките за парно и ток
в множеството случаи са високи, а за някои хора даже непостижими. В такива моменти е добре да знаем по какъв начин може да спестим сила, тъй че да облекчим фамилния бюджет.

Има няколко правила за ползване на сила, коит съгласно „ Активни консуматори “ биха икономисали пари.
Относно отоплението
по-ниските температури икономисват несъмнено количество ел. сила. Отопление с 1 градус по-ниска температура, спестява до 6% от употребяваната ел. сила. Когато ползвате отопление, е добре да проветрявате пространствата за малко време 3 – 4 пъти на ден.

За контролиране на температурата в обособените пространства използвайте термостатни вентили. Също по този начин, погрижете се жилището ви да има добра топлоизолация, защото тя икономисва обилни разноски за отопление.
Най-енергийно щадящото
състояние на бойлера е, когато е надъхан да загрява водата на 55 – 60 °C.

При готвене, с цел да предотвратите загубите на сила, поставяйте съда допустимо най-близо до точката на ползване. Също по този начин, може да изключвате котлоните на печката преди да приключите с готвенето и да употребявате мощно нагрятата повърхнина за дотъкмяване на ястието.
При избор на печка, стъкло керамичните плотове,
които са  по-ефективен при по-ниска приложимост на ел. сила, са най-хубавия избор, както и фурните на парещ въздух, която разрешава изпичането при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40% сила.

Мястото на хладилника е в по-хладно помещение. С всеки един градус над 20°C потреблението му нараства с към 6%. Най-добрата температура за опазване на питателните артикули в хладилника е + 5  °C, а във фризер -18  °C. По-ниската температура води до по-високо ползване.
Поддържайте хладилниците и фризерите
си в положително положение, така като натрупването на лед в тях също харчи излишно количество сила. Добре е да бъдат размразявани през избран интервал.

Когато закупувате нови електроуреди, обръщайте внимание на тяхната енергийна успеваемост. Информацията за тях се съдържа на така наречен енергийни етикети, които разделят електроуредите по групи, съгласно тяхната спестовност. Групите са поделени от A до G, като най-пестеливи са група A, а група G
са с с максимален разход на ел. сила.
Най-енергийно рационално е да употребявате луминесцентни лампи и икономични крушки. Те пестят до 80% от електроенергията при същото равнище на осветяване, както при класическите крушки. Добро решение за нощните лампи е използването на така наречен лунички – притъпена светлина с невисок разход на ел. сила.

Добавете овлажнители за възхух. По-влажният въздух основава чувство за по-висока температура. Лесен метод е да поставите два съда, цялостни с вода, наоколо до отоплителното тяло. Още един плюс на процедурата е, че понижава статичното електричество.

Гасете лампите, когато излизате. Този по този начин банален съвет в действителност икономисва доста електрическа енергия.

Почистете филтрите на климатика си, тъй като точно събраният там прах пречи на топлия въздух по-ефективно да премине в помещението. Тази процедура, осъществявана на всеки два месеца, усилва успеваемостта на климатика с 50%.

Излозвайте килимчета под вратите. Така ще попречите на студения въздух да нахлуе в дома ви.

Изключвайте зарядните от контакта, в случай че не ги ползвате. Едва ли има консуматор, който към момента да не знае, че тези устройства харчат ток, в случай че са включени в контакта, даже и да не правят никаква работа.

Използвайте стратегии на пералнята с по-ниски температури, в случай че прането ви не е мощно нечисто. 85% от от тока, който харчи пералнята, отива за стопляне на водата. 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР