Хитовият турски сериал Мрежа от лъжи се излъчва в българския

...
Хитовият турски сериал Мрежа от лъжи се излъчва в българския
Коментари Харесай

Сюжетът на хитовия сериал Мрежа от лъжи е вдъхновен от дверногръцкия мит за Медея

Хитовият турски сериал " Мрежа от неистини " се излъчва в българския ефир от 30 януари. Броени дни след старта продукцията печели от ден на ден и повече почитатели.

 

На какво се дължи триумфът? На отлични експерти, на високобюджетни фотоси и надарени артисти... само че и на един древногръцки мит, към който се завърта действието.

 

" Мрежа от неистини " е акомодация на е британскиа психически трилър " Д-р Фостър ".

 

Телевизионният сериал за първи път дебютира по BBC One на 9 септември 2015 година Създаден и написан от Майк Бартлет, сериалът е за Джема Фостър ( Суран Джоунс ), доктор, който подозира брачна половинка си Саймън ( Бертие Карвел ), че има любовна връзка. Преследвайки няколко линии на следствие, Фостър постепенно стартира да губи разсъдъка си, до момента в който животът й се разплита от тайните, които открива.

 

Сюжетът е въодушевен от древногръцкия мит за Медея, онеправдана брачна половинка, която убива децата си и отравя новата младоженка на брачна половинка си. 

Коя е Медея?

 

Медея е героиня от древногръцката митология, жрица на Хеката, най-чудовищната и ужасяваща богиня, с три тела и три глави, с ужасна свита от стигийски кучета, погубва хората и праща ужаси и тежки сънища на земята. Действително за тези, които я почитат, тя дава благосклонност и избавя от други злонамерни вълшебен условия. Именно Медея измолва от Хеката подмладяването на Езон, бащата на Язон. Медея принася жертвоприношение – черни овце, със комплициран и дълго продължаващ във времето вълшебен обред. Така Медея получава милостта на мрачната богиня на тъмата и магьосничеството.

Дъщеря на океанидата Идия и Еет, царя на Колхида. Влюбва се в Язон (при идването му в Колхида) и му оказва помощ да завладее златното руно, след което напуща Колхида с него. По-късно поради изневярата на Язон с Главка погубва двете си деца (Мермер и Фер) и съперницата си. Тези събития са разказани в нещастието на Еврипид „ Медея “.

Митът за Медея

по Еврипид 

 

Язон събира огромна група от герои и построява кораба, наименуван „ Арго “, по името на строителя си. Героите се назовават аргонавти. Част от тях са: Орфей, Херкулес, Зет и Калаид, Кастор и Полидевк, Аталанта, Лаерт, Автолик и други Според някои създатели общо аргонавтите били към 60 души.

Пътят към Колхида

Остров Лимнос
Остров Лимнос е ситуиран на западния бряг на Мала Азия (днешна Гърция). Той бил населяван от дами, които били умъртвили своите съпрузи. Жените на острова занемарили и изоставили службите в респект на Афродита и наказването на богинята било те по този начин непоносимо да миришат, че мъжете им да не могат да стоят покрай тях.

 

Мъжете си взели наложници от континента и отблъснатите дами, ядосани, умъртвили всеки жител на острова от мъжки пол. Цар Тоант бил избавен от Хипсипила, своята щерка, която го скрила в панер в морето, откъдето той бил по-късно избавен. Жените на остров Лимнос живели дълго без мъже, а Хипсипила била тяхната кралица. Когато аргонавтите дебаркирали на острова, дамите ги посрещнали с отворени прегръдки. Язон станал татко на близнаците Ебней и Неброфон от царицата им, и доста от другите аргонавти също имали деца от дамите на острова. Така се възстановила мъжката популация на острова (децата били момчета). Херакъл упорствал да изоставен острова. Той нямал своя жена на острова, което е извънредно като се имат поради многочислените му връзки. След известно време на острова аргонавите възобновили похода за Златното руно.

При племето бебрики
При племето на бебриките живеел сина на Посейдон – Амик, който се славел като непостижим герой и предизвиквал всички стъпили на земята му да се бият и ги убивал. Предизвикал и Полидевк от аргонавтите, само че той го блъснал и умъртвил. Бебриките нападнали героите и доста от тях умъртвили.

Финей
Финей бил кьорав прорицател, осъден от боговете или тъй като бил ослепил личните си деца или осъден от самия Посейдон, че бил посочил на децата на Фрикс пътя от Колхида към Елада. Наказанието било всякога щом масата се отрупвала с храна да идват Харпиите и да похищават храната като разнасят такова зловоние, че да е невероятно да се яде.

Когато аргонавтите се обърнали към Финей с молба да им покаже пътя по море към Колхида, той заречен да им извърши молбата, единствено в случай че го избавели от Харпиите. Според Аполодор с харпиите се справили синовете на Борей, Зет и Калаид, самите те също крилати. Извадили мечове и подгонили Харпиите във въздуха. След като го отървали от тях, Финей им посочил пътя и им дал съвет за Симплегадите.

Симплегадите
Симплегадите били блъскащи се скали (сегашните Дарданели), сред които никой не можел да мине. Съветът на Финей бил преди да тръгнат да пуснат див гълъб и в случай че той минел, да опитат и те, в случай че гълъбът загинел – да се откажат. Гълъбът съумял – единствено няколко пера от опашката му се откъснали. След като скалите се разделили още веднъж и аргонавтите, подпомагани от Хера почнали интензивно да гребат. И те съумели – потърпевша единствено фигурата на кърмата им. След техния героизъм Симплегадите спрели да се блъскат и другите кораби към този момент също можели да минават.

При племето мариадини
Мариадините били племе елинистично, живеещо в североизточната част на Витиния – област на Мала Азия, намираща се против колонията Византион (Цариград), гръцки колонии от 5 – 6 век пр.н.е, отечество на императрица Елена – майка на император Константин Велики. За негов създател се смятал сина на Финей, Мариандин. Там умрял прорицателят Идмон и смъртно раненият от диви свине, кормчията на „ Арго “ Тифис. Тогава Анкей поел отговорностите на рулеви.

Пристигане в Колхида
Когато стигнали в Колхида, Язон отишъл при цар Еет и разказвайки му за поръчението на Пелий, го помолил да му даде руното. Той заречен, само че единствено в случай че Язон успеел да впрегне двата му големи свирепи бика, подарък от Хефест. Те имали медни крайници и огнедишащи усти. След като ги впрегнел, задачата била и да засади поле с драконови зъби. Преди доста време Еет бил получил тези зъби, подарък от Атина. Те били половината от тези, които Кадъм бил посял в Тива. Язон бил в безизходно състояние, само че в него се влюбила Медея, дъщерята на царя, която била магьосница. Тя му дала да намаже тялото, копието и щита си я вълшебно мазило, което щяло да го направи невредим за огън и желязо. Обяснила му и че щом зъбите бъдат посяти, от земята ще се появят бойци в цялостно снаряжение. Съветът ѝ бил да хвърли сред тях огромен камък, с цел да почнат да се бият един с различен. Така по-лесно щял да ги убие. Язон послушал Медея и извършил задачата на Еет. Въпреки това обаче Еет нямал никакво желание да даде руното. Тогава Медея упоила с билка дракона, който го пазел, взела го и дружно с Язон и брат си Апсирт отплавали с „ Арго “.

Обратният път

При Кирка
След като избягали, Еет пратил кораби да ги преследват. Когато Медея видяла, че ги наближават, умъртвила брат си и хвърлила тялото му на части в морето. Баща ѝ се принудил да спре преследването, с цел да погребе сина си. Зевс се разгневил от това ликвидиране. Единственият метод да им елементарни, бил да отидат при Кирка и тя да ги почисти от прегрешението, който била направила Медея.

Сирените
Следващото затруднение по пътя им били сирените. Орфей заглушил песните на сирените със своето пеене. Единственият, който се поддал на омайните им гласове, бил Бут.

Талос

Язон дава руното на Пелий, ок. 340 пр.н.е., Лувъра
Като излезли в намерено море, аргонавтите не можели да приближат остров Крит, който бил охраняван от медния Талос. Аполодор споделя, че съгласно някои Талос бил подарък за цар Минос от Хефест. Според други Талос бил бик. За да пази острова, той го обикалял по три пъти дневно. Като видял кораба на аргонавтите, почнал да мята камъни по него. Отново Медея помогнала, с цел да се оправят с тази спънка. Аргонавтите прекарали на острова една вечер, по-късно се отбили на остров Егина, с цел да си набират питейна вода. След Егина минали сред Евбея и Локрида и се завърнали в Йолк.

Завръщането в Йолк. Смъртта на Язон
Като се върнали в родината си, Язон научил, че до момента в който го е нямало, Пелий е умъртвил татко му и всички негови родственици. Благодарение на хитростта на Медея, която съумяла да убеди дъщерите на Пелий, че с цел да му върнат младостта, би трябвало да убият и нарежат татко си, Язон грубо му отмъстил за убийствата. След убийството Язон и Медея били изгонени от Йолк и се заселили в Коринт при цар Креонт, където живели щастливо 10 години. Имали двама сина – Мермер и Ферет.

Когато Язон решил да се ожени за дъщерята на Креонт Главка (има и вид – Креуса), възмутената Медея им изпратила като брачен подарък отровни облекла, от които новата му брачна половинка умряла в страшни страдания. Медея умъртвила и малолетните си синове. Язон приключил живота си със самоубийство, а съгласно други създатели починал под отломките на Арго.

 

__

Медея и Язон имат изпепеляваща обич, а изневярата води до драматичен край. А името на древногръцката героиня на Еврипид се свързва с невярност и пагубна ревнивост.

 

Какво обаче ще се случи в " Мрежа от неистини " и дали краят ще бъде драматичен като този на Еврипид - следва да разберем.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР