Хитове, представени по нетрадиционен начин, усещане за смисъла във всяка

...
Хитове, представени по нетрадиционен начин, усещане за смисъла във всяка
Коментари Харесай

Стефан Вълдобрев: На 11 май в НДК ще има хитове, представени по нетрадиционен начин


Хитове, показани по нетрадиционен метод, чувство за смисъла във всяка ария, с посетители изненада и тези 27 песни, които години наред омайват и омагьосват публиката. А тя на концертите на Стефан Вълдобрев и групировката "Обичайните заподозрени" е формирана от четири генерации. И ще може да изживее прелестните мигове на надарените музиканти на 11 май на концерта им в зала 1 на НДК София.

Идеята се роди се някъде преди Нова година. Казахме си време е създадем концерт в някои от знаковите зали на София. Единият вид беше НДК, а другият „ Арена Армеец “. Решихме да караме по ред - първо зала 1 в НДК, а следващата година живот и здраве за „ Арена Армеец “. Правили сме доста по-големи концерти от този. Навремето сме свирили пред и зад НДК, където е имало 10 000 души-чак до моста на влюбените. Свирили сме в зала 2, 3. Ето, че към този момент взехме решение и 1-ва зала. Това сподели в изявление за БГНЕС актьорът, музикантът и създател на песни, трансформирали се в шлагер на основаната от него група "Обичайните заподозрени" - Стефан Вълдобрев.

На концерта няма да има нови шлагери, той ще е нещо като финален цикъл на националното турне "Барът е до морето и морето е до бара". Всъщност ще е и едно ново начало – на лятото и на идното лятно турне, в което може да се чакат и нови шлагери.

На въпрос по какъв начин работят дружно с Иван Лечев, Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов – Еко и Мирослав Иванов, Стефан Вълдобрев дава отговор: „ Ние не работим “. Просто се събираме, започваме да се смеем и майтапим, и в един миг нещата стартират да се появяват. Гледам като се съберем в никакъв случай да не тръгваме с метода - в този момент съществено сядаме, започваме нова ария. Той носи някакви ориентировъчни текстове и ритми, свиря парчето със остарялата си акустичната китара, изяснява концепцията си и нещата се заформят. Те знаят, че една ария не е единствено музикално произведение при мен, а че има някаква концепция и обръщение. Буквите са букви, нещо ще създадем, нещо ще променим, нещо по-музикантски. Те няма да го оставят по този начин, а ще го създадат да наподобява хипер професионално, само че това при мен в никакъв случай не е задоволително и те чакат всяка ария на каква тематика, защо се пее, за какво е прави. Това е нещо, което сме си построили като връзка и връзка сред нас и е доста значимо, тъй като ни прави освен това от една музикална група, разясни Вълдобрев.

Работата е изпълнена с въодушевление. Казвам това - да, или тук – не, би трябвало да го опростим или променим. Всеки си записва инструментите, аз влизам в студиото, разбърквам, пея и така…

Признава, че това, че е актьор му оказва помощ, тъй като познава разпоредбите на драматургията. Нея я има във всяко музикално произведение. Това ми оказва помощ да усетя дишането на една ария и по кое време да се появи акцентът, по кое време не е нужен, по кое време е допълнително, по кое време в по-малко.

Дали съумява да живее като в песента – „ По-полека “? Естествено, че не.

„ Стремя се. Усещам се по какъв начин може би от 2-3 години насам, може би по тази причина и съм я написал, било е някаква вътрешна нужда, тъй като аз не съм подобен човек. Аз съм доста на крайностите - или е тотално задъхано положение, или е цялостен дзен и съзерцаване, и винце, и приятност /това е по-рядко/. По-често е другата фаза на полудяване и пощуряване. Напоследък виждам да намеря салдото. Мисля, че е нужна някаква отмереност, която диря, да реализира.

Концертът ще сложи началото на лятото – той ще е началото на лятото. Сигурен съм, че ще бъде заплашителен кеф и въодушевление. Идеята ми е това да първият ден на лятото и всички да го усетят. Започваме 20.00 часа, в никакъв случай не сме започвали толкоз рано, тъй като все клубове, все късно. Понеже се вслушвам в диалозите с хората - молбата им беше да създадем ранен концерт, с цел да може да дойдат и с деца. За децата имаме специфичен жест - до 7 години влизат гратис, а до 14 години ще бъде с 30% понижение. Мисля, че ще бъде една вечер на жестовете и настроението. От там нататък ще стартираме лятно турне през юли. Там мотото ще бъде 20 години от албума „ Към “. Това е предходният ми по-знаков албум преди „ Десет и половина “. 1998 година издадохме албума „ Към “ с песните „ Рай “, „ Едно “, „ Вълк “, „ Тя “. Мисля да създадем едно турне, което да го означи. Има и още една - трета писта, която се появи в последно време - концерти с оркестъра на Пловдивската опера. Симфонични аранжименти на нашите части. Ние, групата и оркестъра. Вече го направихме на 21 март в Пловдив и беше фантастично. Сега желаеме да го създадем най-малко в 6-7 града на България и към този момент съвсем сме фиксирали датите - Античен спектакъл, Пловдив на 28 август, по-късно Велико Търново, Плевен, Стара Загора и по Коледа в София.

Удовлетворението от концертите е от това, че публиката е от няколко генерации. Тези вечери са толкоз вдъхновяващи, осмислящи, че е мъчно да намеря точната дума. Страшно признателен съм за това, което ни се случва последните години. Обикновено след концертите оставаме най-малко час оставаме, виждаме се с публиката, приказваме си с хората. Аз помня лицата и историите, които ми описват. Те са фантастични, покъртителни. Еди кой си текст, ария с какво е обвързвана, персонални моменти. Това че те ми споделят тези персонални моменти, те са доста специфични за мен. Имат значение и ги помня. Много е вдъхновяващо. осмисля всичко това, което сме правили.

Дали самият той съумява да живее по-полека, в случай, че твърди, че с работата си осмисля живота си, забавлява се – признава „ това е въпросът на въпросите. Стремя се, давайки си сметка, че съм заплашителен дебитор на фамилията и околните хора към мен, тъй като те ме обгръщат с огромна обич. Ние артистите сме привикнали сякаш тя е даденост и не обръщаме внимание какъв брой е значима, в действителност. Но, не е по този начин, не е даденост. Дори малко количество обич и внимание е нещо доста значимо. Аз съм обкръжен от толкоз обич и внимание от околните към мен, че не знам по какъв начин бих могъл да им се отплатя, тъй като ме няма постоянно, липсвам много, пътувам доста. Във всички 11 албума до момента постоянно има едно изречение, което пиша, че благодаря на фамилията и приятелите си. Мисля, че за всеки човек това е най-важното, сподели Вълдобрев.

А за ценителите и феновете в очакване на „ По-полека “, „ Холивуд “, „ Рай “, „ Към “, „ Едно “, „ Тази ария не е за обич “, „ Фойерверк “, „ Аз ли съм или не съм “, „ Бряг с цвят най-зелен “, „ Сняг над Сахара “, „ Хромозоми “, „ Обичам те, блага “ и мн. други, идва и едно друго очакване – за нещо ново, топло, лятно и същинско. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР