Хищникът вече години наред обикаля наоколо и не може да

...
Хищникът вече години наред обикаля наоколо и не може да
Коментари Харесай

Гръцка мечка тормози родопски села

 " Хищникът към този момент години наред обикаля в близост и не може да бъде спрян. За отстрел би трябвало особено позволение, тъй като е предпазен тип и няма по какъв начин да се постави завършек на тегобите ни. За благополучие към момента не се е стигнало до нахлуване до човек ", разясниха пред " България през днешния ден " локални поданици. Екоинспекцията в Смолян удостовери, че от началото на годината е имало 19 мечи набези в региона. Става въпрос за нанесени вреди от кафява мечка.

При 17 от случаите са открити вреди върху селскостопанско имущество (19 животни и 7 пчелина), а два от сигналите са свързани с наличие на предпазения тип наоколо до обитаеми места. Вреди върху селскостопанско имущество са регистрирани на територията на общините Девин (4 нападения), Баните (7), Смолян (3) и общините Златоград, Ардино и Лъки по една. Отговорните институции не могат да дадат безапелационен отговор дали става въпрос за една мечка, само че локалните хора са сигурни, че е една и съща.

По техни думи идвала от Гърция да търси храна към този момент години наред и по тази причина не се плашела толкоз елементарно от човешкото наличие. След офанзивите тя умерено прекосявала назад граничната вадичка и се прибирала в родината си.

Последната установена вреда е над пчелин в село Давидково, община Баните. Екоинспекцията добавя, че за всички потвърдени вреди са направени протоколи, с които може да се упорства за държавно обезщетение.

" За недопускане на набези от мечки РИОСВЦ в Смолян приканва стопаните да засилят превантивните ограничения по запазване на животни и пчелини. Пашата би трябвало да се прави с овчар и кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства ", поучават от екоинспекцията в родопския град. Движете се в групи, вдигайте звук Няколко неща е значимо да знаете, когато сте в планината и се движите в " мечи " региони:

- Много по-голям е шансът да се сблъскате с мецана, когато се движите покрай поточе, река, водопад или пещера или против вятъра.

- Винаги носете със себе си (най-добре на колана) специфичен предпазен спрей за мечки (продава се в оръжейните магазини).

- Движете се в огромни групи и вдигайте повече звук - пейте, говорете на висок звук, пуснете музика на телефона си, с цел да може мечката да ви чуе.

- Не излизайте сами в гората, изключително през нощта. Ако въпреки всичко това е неотложно, съобщете къде отивате и по кое време смятате да се върнете.

- Избягвайте мощните миризми - оставете у дома храните или питиетата, имащи мощна миризма, и не употребявайте мощен парфюм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР