Хирурзи трансплантираха свинско сърце на умиращ мъж в опит да

...
Хирурзи трансплантираха свинско сърце на умиращ мъж в опит да
Коментари Харесай

Втори пациент в света получи шанс за нов живот с трансплантация на свинско сърце

Хирурзи трансплантираха свинско сърце на обречен на смърт мъж в опит да удължат живота му - това е едвам вторият пациент, подложен на сходен опит. Два дни по-късно мъжът към този момент разказваше вицове и можеше да седи на стол, оповестиха в петък лекари от Мериленд, представени от АП.

58-годишният деец от военноморските сили е бил изправен пред съвсем сигурна гибел от сърдечна непълнота, само че съгласно лекарите от Медицинския университет в Мериленд заради други здравословни проблеми не е отговарял на изискванията за обичайната сърдечна трансплантация.

„ Никой не знае от този миг нататък. Сега най-малко имам вяра и късмет ", споделя пациентът Лорънс Фосет от Фредерик, Мериленд, във видео, записано от болничното заведение преди интервенцията в сряда. „ Ще се боря със зъби и нокти за всеки мирис, който мога да поема ", прибавя той.

Въпреки че идващите няколко седмици ще бъдат сериозни, лекарите са разчувствани от положителната ранна реакция на организма на Фосет към свинския орган.

„ Знаете ли, към момента не мога да допускам - по какъв начин приказвам с човек, който има свинско сърце ", споделя доктор Бартли Грифит, който е направил трансплантацията. Той добави, че лекарите се усещат „ доста горди, само че, знаете, и под огромно напрежение ".

Миналата година същият екип от Мериленд извърши първата в света трансплантация на генетично модифицирано свинско сърце на различен обречен на смърт мъж - Дейвид Бенет, който оцеля единствено два месеца.

Съществува голям дефицит на човешки органи, дарявани за трансплантация. Миналата година в Съединени американски щати са били осъществени малко над 4 100 сърдечни трансплантации, което е рекорден брой, само че предлагането е толкоз лимитирано, че единствено на пациенти с максимален късмет за дълготрайно оцеляване се оферират такива.
Опитите за трансплантация на органи от животни на хора се провалят от десетилетия, защото имунната система на хората неотложно унищожава непознатата тъкан. Сега учените вършат нови опити, като употребяват свине, генетично модифицирани, с цел да се приближат органите им до човешките.

Неотдавна учени от други лечебни заведения тестваха свински бъбреци и сърца в донорски човешки тела, надявайки се да научат задоволително, с цел да стартират публични изследвания на по този начин наречените ксенотрансплантации.

За да създадат този нов опит с жив пациент, откривателите от Мериленд са се нуждаели от особено позволение от Управлението по храните и медикаментите, според процедура, непокътната за някои незабавни случаи без други благоприятни условия.

Необходими са били над 300 страници документи, подадени в Управлението по храните и медикаментите, само че откривателите от Мериленд са потвърдили, че са научили задоволително от първия си опит предходната година - макар че пациентът е умрял по аргументи, които не са изцяло изяснени - и че има смисъл да опитат още веднъж.

А Фосет, който се пенсионира като лаборант в Националния институт по опазване на здравето, трябваше да се съгласи, че схваща рисковете на процедурата.

В изказване брачната половинка му, Ан Фосет, сподели: „ Нямаме други упования, с изключение на да се надяваме да прекараме повече време дружно. Това може да бъде просто седене на верандата пред къщи и пиянство на кафе дружно ".

Какво е особеното този път: Едва след миналогодишната трансплантация учените откриват признаци на свински вирус, който се крие в сърцето - и към този момент разполагат с по-добри проби за търсене на скрити вируси. Направили са и някои промени в медикаментите.

Вероятно по-важното е, че въпреки Фосет да е в последна фаза на сърдечна непълнота и да не е имал други благоприятни условия, той не е бил толкоз покрай гибелта, колкото предходния пациент.

До петък новото му сърце е функционирало добре без никакви поддържащи машини, оповестиха от болничното заведение.

„ Невероятно е чувството да видиш по какъв начин това свинско сърце тупти в човек ", споделя доктор Мохамед Мохиудин, специалистът по ксенотрансплантация от екипа в Мериленд. Но той предизвести, че „ не желаеме да предсказваме нищо - ще одобряваме всеки ден като победа и ще продължим напред ".

Свинското сърце, предоставено от основаната в Блексбърг, Вирджиния, компания „ Ревивикор ", има 10 генетични модификации - изключени са някои свински гени и са добавени някои човешки, с цел да се направи по-приемливо за човешката имунна система.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР