Хирурзи са трансплантирали бъбрек от генетично модифицирано прасе на жив

...
Хирурзи са трансплантирали бъбрек от генетично модифицирано прасе на жив
Коментари Харесай

Американски хирурзи за първи път присадиха свински бъбрек на жив пациент

Хирурзи са трансплантирали бъбрек от генетично модифицирано прасе на жив пациент, което е нова стъпка към евентуално решение на казуса с хроничния дефицит на донорски органи, заяви американска болница, съобщи Агенция Франс Прес.


Пациентът, на 62 години, е страдал от хронична бъбречна непълнота. Той се " възвръща добре " от интервенцията, осъществена преди по-малко от седмица, се споделя в известие за пресата на Масачузетската болница в Бостън.

Генетично модифицирани свински бъбреци към този момент са били трансплантирани и са функционирали на хора в мозъчна гибел.

Живи пациенти също са получавали сърдечни трансплантации от генетично модифицирани свине, само че след това са умряли.

Тези генетични модификации се правят, с цел да се понижи рискът от отменяне.

Лекарите " деликатно ми обясниха плюсовете и минусите на процедурата ", споделя пациентът Ричард Слейман, представен в известието за пресата. " Видях в това метод да оказа помощ освен на себе си, само че и да дам вяра на хиляди хора, които се нуждаят от трансплантация, с цел да оцелеят ".

Повече от 100 000 души чакат за трансплантация на органи в Съединените щати. Бъбрекът е най-често търсеният орган.

В региона на ксенотрансплантацията - трансплантацията на скотски органи на хора - през последните години е реализиран огромен прогрес.

Първата в света трансплантация на свински бъбрек на човек в мозъчна гибел беше осъществена през септември 2021 година от хирурзи в болничното заведение NYU Langone в Ню Йорк. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР