Хирурзи от УМБАЛ-Пловдив“ направиха операция на изключително рядкото усложнение на

...
Хирурзи от УМБАЛ-Пловдив“ направиха операция на изключително рядкото усложнение на
Коментари Харесай

Спасиха жена с рядко срещана жлъчна болест

Хирурзи от „ УМБАЛ-Пловдив “ направиха интервенция на извънредно рядкото затруднение на жлъчно-каменната болест – билиарен илеус, на 76-годишна пациентка.

При него злобен камък е пробил стената на възпалително изменен злобен мехур и мигрирал по хода на чревния тракт, като се е заклещил в крайната част на тънкото черво и е предизвикал чревна непроходимост.

Отстраненият конкремент е с величина 4,5/3 см, а сполучливата намеса е осъществена благодарение на модерната инсталация, с която разполага болничното заведение, и под управлението на началника на отделението доктор Йордан Йорданов.

Той изясни, че дамата страдала от безсимптомно протичаща жлъчно-каменна болест от години. Повод за незабавната интервенция става чревна непроходимост, породена от заклещването на камъка в най-крайната част на тънкото черво, която е и най-тясната част анатомично в тънкочревния тракт и най-честата локализация на стоп.

След траялата близо 2,5 часа оперативна намеса пациентката е приведена в Интензивното поделение, където се възвръща и е в положително общо положение.

Билиарният илеус, при който камъкът от жлъчния мехур запушва чревния тракт, е извънредно рядко затруднение на жлъчно-каменната болест с честото сред 1 и 4% от всички типове машинален илеус, уточни доктор Йорданов.

От него страдат повече дами над 50 година, като най-често се отстраняват конкременти с величина към 2,5 см. Локализират се в крайната част на тънкото черво. Те стигат до такава степен, откакто пробиват стената на инфектиран злобен мехур и мигрират в прилежащ орган – корем, 12-пръстник, фино или дебело черво. Засяга по-често възрастни хора с голям брой съпътстващи болести, заради което и смъртността при тях е сред 10 и 30 %.

Моята рекомендация към болните, диагностицирани с жлъчно-каменна болест, е да се доверяват на хирурзите, които могат да проведат съответно лекуване и да ги избавят от проблемите, съобщи началникът на отделението.

Той напомни, че в актуалната медицина, и в лечебни заведения като „ УМБАЛ-Пловдив “, лапароскопските интервенции за лекуване на жлъчно-каменната болест и затрудненията й са рутинна процедура и се понасят по-леко от пациентите с понижен болничен престой и по-бързо възобновяване.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР