Хирурзи от МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов във Велико Търново оперират

...
Хирурзи от МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов във Велико Търново оперират
Коментари Харесай

Хирурзи оперират с модерен лапараскоп в болницата в Търново

Хирурзи от МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново оперират с нов лапароскоп от най-голям клас. Медицинската техника от последно потомство е на стойност 130 000 лв. и е купена със лични средства на регионалната болница.

„ Апаратът е с цифрова визуализация на облика и 30-градусова камера, което разрешава детайлизиране на процеса. Има и системи за автоконтрол. Това разрешава интервенциите да са за по-кратко време, точност, минимализиране на оперативната контузия и бързо възобновяване на пациентите ”, обясниха пред „ Труд ” хирурзите доктор Николен Стойнов и доктор Божидар Ангелов.

През 2004 г двамата медици изкарали курс по лапароскопска хирургия, а здравното заведение се сдобило с лапароскоп. Хирурзите направили забележителен брой интервенции и натрупали богат опит. Въпросният уред обаче се употребил и от гинеколози и ортопеди, към този момент е стар и с него мъчно се работило. В същото време в доста конкурентни лечебни заведения била внедрена техника.

„ Всичко това бе взето под внимание и срещнахме схващане от управлението на болничното заведение. Така беше платен новият лапароскопски набор, а с него доста се увеличи и качеството на хирургичните операции ”, безапелационни са доктор Стойнов и доктор Ангелов.

Двамата провели обучителен модул в болница „ Тракия ” в Стара Загора при проф.Юлий Янов, който работи в Южна Корея и е учител в Сеулския университет. Той ни показва интервенции на злобен мехур и на хернии ”, споделиха доктор Стойнов и доктор Ангелов.

Заедно с сътрудниците си от двете хирургични отделения в болничното заведение във Велико Търново към този момент са направили първите лапароскопски интервенции на премахване на злобен мехур с новия уред.

„ Преди да решим дали положението на пациента разрешава лапароскопска интервенция, казусът се проучва доста точно. Обикновено пациентите идват с много затруднения, което прави използването на лапароскопския способ не постоянно подобаващ “, разясниха доктор Стойнов и доктор Ангелов.

Хирурзите към този момент са готови за осъществяване на лапароскопски интервенции и на херния. За отработване на метода при този тип интервенции компанията е предоставила на великотърновската амбулатория тренажор. На този стадий лапароскопски интервенции на хернии се осъществят единствено в академични лечебни заведения.

Около 6000 са миналите през регионалната болница във Велико Търново пациенти от началото на годината до в този момент. Близо 600 от тях са лекувани в двете хирургични отделения. Хоспитализациите се усилват, защото популацията застарява. Обикновено хирурзите се оправят със незабавни случаи, болести на жлъчния мехур, перитонити. Увеличават се и затрудненията на тумори на храносмилателната система.

„ Обновяването на апаратурата в операционните ще помогне за увеличение качеството на лечебния развой. Лапароскопските интервенции се практикуват всекидневно ”, споделят експертите.

Новият лапароскопски сет е част от огромна стратегия за възобновяване на здравната инсталация, която започва регионалната болница във Велико Търново.

„ Вече са факт съвременен кардиограф и ехограф 4 D, който ще се употребява за диагностика на незабавни положения. Предишният ехограф е стар, защото се употребява от 12 години. Ще набавим и преносим ехограф, който ще се употребява в операционната и при потребност за съвещания в отделенията ”, заяви шефът на регионалната болница в остарялата столица доктор Стефан Филев.

Той осведоми, че цената на главните нови апарати за регионалното здравно заведение е към 700 000 лв., които са средства на сдружението. Намеренията на болничното управление са да обновят здравната техника и в патологията и неврохирургията. Планирано е закупуване и на операционен микроскоп.
 stefan-filev-bolnica  mobal  d-r-bojidar-angelov  stoinov-960x642
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР