Хирурзи и студенти от от 3-ти до 5-ти курс в

...
Хирурзи и студенти от от 3-ти до 5-ти курс в
Коментари Харесай

МУ-Варна обучава хирурзи и студенти с най-модерната система за роботизирана хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“

Хирурзи и студенти от от 3-ти до 5-ти курс в Медицински университет – Варна имат неповторимата опция да се образоват в единствената по рода си в България свободно избираема дисциплинираност (СИД) и ВСД „ Въведение в роботизираната хирургия “.  Това оповестиха от образователното заведение.

Роботизираната хирургия съставлява сегмент от минимално инвазивната хирургия, която е ориентирана към осъществяване на оперативни интервенции с минимална контузия за пациента. Чрез няколко дребни разреза на корема, чрез четирите ръце на робота, могат да се правят разнообразни оперативни интервенции при доброкачествени и злокачествени болести, както в коремната, по този начин и в гръдната празнина.

Роботизираната хирургия навлиза все по-масово в голям брой центрове в страната и чужбина. Това поражда нуждата от образование на огромен брой експерти в тази област, за къс интервал от време.  Въпреки базисните сходства, които роботизираната хирургия има с лапароскоспката хирургия, тя е много по-различна и изисква характерни умения. Именно заради тази причина образованието на студентите, които желаят да се развиват в региона на хирургията, би трябвало да стартира още от студентската пейка. Медицински университет-Варна, който постоянно се отличава с бърза акомодация към актуалните потребности и модели на образование, сътвори СИД и ВСР „ Въведение в роботизираната хирургия “ през 2021г.

Обучението включва теоретична и практическа подготовка, която среща от близко с опциите на роботизираната хирургия и обособените съставни елементи на системата Da Vinci Xi. Роботът е екипиран със симулатор с виртуална действителност и 3D визуализация, посредством които участниците създадават и усъвършенстват уменията си. Практическите извършения се приближават оптимално до действителните операции, които се правят по време на действителни интервенции. Симулационното образование е наложителна част от практическата подготовка на лекарите преди формалното узаконяване за интервенции с робота Da Vinci Xi.

Проведените образования се радват на огромен интерес, като досега са минали повече от 100 участника. Освен практическа стойност образованието има и висока научна стойност. Д-р Тургай Калинов, който е член от преподавателския и лекарски състав на Първа клиника по хирургия, събира и проучва резултатите на участниците. Резултатите от образованията досега са оповестени в елитни интернационалните списания, което потвърждава значимостта на обучителния развой. 

През новата 2023/ 2024 образователна година студентите в МУ-Варна още веднъж ще имат опция да подават заявление за присъединяване в образованието, като спомагателна информация ще бъде оповестена след началото на образователния развой.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР