Хипопотамите на покойния наркобарон Пабло Ескобар представляват туристическа атракция, но

...
Хипопотамите на покойния наркобарон Пабло Ескобар представляват туристическа атракция, но
Коментари Харесай

Хипопотамите на Пабло Ескобар са проблем

Хипопотамите на починалия наркобарон Пабло Ескобар съставляват туристическа атракция, само че и опасност. Тези животни, тежащи над два тона, живеят изцяло свободно в северната част на Колумбия.

Стадото хипопотами през днешния ден евентуално е най-голямата група отвън африканския континент, защото към този момент наброяват към 160. Според специалистите случаите, свързани с тях, ще зачестяват.

Преди няколко месеца един от хипопотамите нахлу в учебен двор.

" Избягахме в класните стаи ", описа учителката Дуния Аранхо.

Plan to rehome drug lord Pablo Escobar`s hippos will cost $3.5m, says Colombia
— BBC News (World) (@BBCWorld)

Ново стадо хипопотами се е заселило покрай малко езеро.

" Децата играят наоколо, рискуваме да се случи покруса ", сподели Давид Ецевери от локалната община. Докато приказва пред Франс прес, зад него умерено плува семейство от три хипопотама.

" Сега наподобяват спокойни. Но тяхното държание е непредвидимо. Могат да нападат във всеки един миг. "

През 80-те години Пабло Ескобар прави своя зоологическа градина в хасиендата си, намираща се на стотина километра югоизточно от Меделин. Сред животните има и няколко хипопотама.

Ескобар бе убит от полицията през 1993 година След това животните бяха пуснати на независимост. Те започнаха да се развъждат неконтролирано в региона, набразден от реки, мочурища и блата. Това е съвършен хабитат за тези бозайници, които прекарват огромна част от деня във водата и са тревопасни.

До момента управляващите в Колумбия са опитвали дезинфекция, лов, откарване на животните в зоопаркове и в чужбина. През 2022 година типът беше избран като инвазивен.

Стерилизацията е изоставена като способ за ограничение на популацията поради високата цена. Ловът среща отпор у бранителите на животните. 70 екземпляра са изпратени в Мексико и Индия.

В Колумбия тези животни провокират и боязън, и обич. Те са атракция за хиляди туристи, които годишно посещават хасиендата на най-известния наркобарон. Хипопотамите се появяват върху табели на магазини, върху фасади, фигурки на хипопотами се продават като сувенири на всички места.

Биолозите обръщат внимание, че хипопотамите заемат хабитата на локалната фауна, основно на морските крави, които са заплашен тип. Собствениците на добитък се оплакват от нощните нападения на хипопотамите.

Учените от националния университет в Колумбия считат, че хопопотамите могат да станат 1000 до 2035 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР