Телескопът James Webb заснема крайните етапи от живота на умиращата звезда

...
Хипнотизиращи изображения на крайните етапи от живота на далечна звезда
Коментари Харесай

Хипнотизиращи изображения на крайните етапи от живота на далечна звезда са заснети от космическия телескоп James Webb (JWST).

Те показват безпрецедентно ниво на детайлност на подобна на поничка структура от светещ газ, известна като пръстеновидната мъглявина.

На около 2600 светлинни години от Земята, мъглявината е родена от умираща звезда, която е изхвърлила външните си слоеве в космоса.

Изображенията биха могли предоставят ключова информация за жизнените цикли на звездите, казват учените.

Наред със сложните детайли на разширяващата се цветна обвивка на мъглявината, изображенията разкриват и вътрешната област около централното бяло джудже „в изключителна яснота“, д-р Майк Барлоу , съ-ръководител на екипа от астрономи, който публикува изображенията, каза.

"Свидетели сме на последните глави от живота на една звезда, предварителен преглед на далечното бъдеще на слънцето, така да се каже, и наблюденията на JWST отвориха нов прозорец към разбирането тези вдъхващи страхопочитание космически събития.

"Можем да използваме мъглявината Пръстен като наша лаборатория, за да изучаваме как се формират и развиват планетарните мъглявини."

Така наречените „планетарни мъглявини“ е погрешно наименование, датиращо от 18-ти век, когато астрономът Уилям Хершел погрешно приема извитите им форми за тези на планети.

Мъглявината Пръстен е добре позната „планетарна мъглявина“, намираща се в съзвездието Лира и се вижда през цялото лято.

Образува се, когато умираща звезда изстреля голяма част от веществото си в космоса, произвеждайки различни шарки и светещи пръстени и тънки облаци, които сякаш се вълнуват навън,

"Ние сме изумени от детайлите в изображенията, по-добри, отколкото някога сме виждали", каза Алберт Зийлстра, професор по астрофизика в университета в Манчестър.

"Винаги сме знаели, че планетарните мъглявини са красиви. Това, което виждаме сега, е грандиозно."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР