Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които не

...
Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които не
Коментари Харесай

Вземат книжките на шофьорите с високо кръвно

Хипертониците с рисково високи стойности на кръвното налягане, които не се лекуват и могат да получат мозъчен удар, няма да имат право да карат. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се вършат съществени контролни лекарски прегледи, както техническите на колите, в случай че желаят да карат колите си. Откажат ли или положението им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.

Тези рестриктивни ограничения за понижаване на пътно-транспортните катастрофи са залегнали в план за изменение в Наредбата за условията за физическа валидност на водачите на моторни транспортни средства. В момента те са оповестени за публично разискване, написа „ Монитор “.

Ако бъдат признати, строгите условия и забрани ще влязат в действие от 2018 година.

Диабетно болните ще могат да ръководят моторно транспортно средство единствено в случай че медицинските прегледи подсигуряват чрез уверение от ендокринолог, че положението им разрешава шофиране. Няма да се издават и възобновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в съществено намаляване на кръвната захар.

Предвижда се и запрещение на шофирането на хора с тежки сърдечни интервенции, на които са вградени медицински устройства, в това число и изкуствено сърце.

На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофьорски книжки, само че след обширен обзор от лекарска комисия.

Очакваният резултат от използването на наредбата е обвързван с понижаване на пътнотранспортните катастрофи и понижаване на броя на починалите и инвалидизирани хора вследствие на произшествия. Това показват от здравното министерство в претекстовете си за промени на наредбата и прецизират, че го вършат по силата на европейска инструкция.
тагове водачи високо кръвно книжка
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР