Хипермаркетът Carrefour в The Mall не работи от две години

...
Хипермаркетът Carrefour в The Mall не работи от две години
Коментари Харесай

Фондът от ЮАР Hystead е купил и бившия Carrefour в The Mall за 40.5 млн. лв.

Хипермаркетът Carrefour в The Mall не работи от две години

© Надежда Чипева Още по тематиката
The Mall към този момент е благосъстоятелност на фонд от ЮАР

Продавачи против 156 млн. евро са гръцкият Assos Capital и фонд на Deutsche Bank и Goldman Sachs с 15%
6 ное 2017
Южноафрикански вложител купува The Mall за 156 млн. евро

Цената, която Hyprop и сътрудникът й ще платят за комерсиалния център, е близка до контрактуваната при провалената договорка с NEPI
23 юли 2017 Южноафриканската компания Hystead Limited, която преди година купи втория по величина търговски център в София - The Mall на " Цариградско шосе ", е придобила и площта на някогашния Carrefour, която не беше част от първичната договорка. Това излиза наяве от доклада на Hyprop Investments Limited, която държи 60% от Hystead, за финансовата година до края на юни. Компанията е платила 40.5 млн. лева за малко над 15 хиляди кв.м повърхност за хипермаркет, както и за част от земята и подземния паркинг, демонстрира информация в Имотния указател. Новият притежател планува доста да понижи мястото за супермаркет, а в останалата част ще обособи други магазини.

Последната част от мола

Hystead, в която миноритарен сътрудник с 40% е записаната в Мавриций PDI, завърши договорката за The Mall през октомври 2017 година Чрез дъщерното си сдружение Balkan Retail NV (Обединено кралство) компанията закупи дотогавашния притежател " АП Ритейл I " за 155 млн. евро. Пакетът не включваше площта на някогашния Carrefour, който остана благосъстоятелност на кредитора си Уникредит Булбанк. Още тогава стана ясно, че " АП Ритейл I " ще придобие и последната част от мола, само че действително договорката завършва през тази година. Обявената публично цена също е близка до в началото предстоящата - към 20 млн. евро.

По данни от Имотния указател покупко-продажбата е вписана на 29 юни 2018 година и включва малко над 15 хиляди кв.м повърхност за хипермаркет, 32.3 хиляди кв.м под земята паркинг с 1525 паркоместа и 53.7 хиляди кв.м аграрен парцел. Малко по-късно върху обособените елементи на комерсиалния център са били вписани особени залози, а последните три придобивки са били ипотекирани против заем за 6.5 млн. евро от Банка ДСК и унгарската й майка OТP Bank.

Планове

По информация на Hystead The Mall разполага с обща отдаваема повърхност 51.2 хиляди кв.м, като към средата на 2018 година незаети са едвам 0.4%. Новопридобитата някогашна част на Carrefour ще бъде ремонтирана и интегрирана с мола, което се чака да коства 23 млн. евро, написа в доклада на компанията. От там не излиза наяве обаче дали сумата включва и цената за парцела. Намеренията на настоящия притежател са за супермаркет да бъдат заделени единствено 2450 кв.м, а от останалата част да бъдат обособени други магазини с обща повърхност 9550 кв.м. Очаква се строителните работи да стартират през октомври и да лишават към половин година. От компанията плануват първичната рентабилност от супермаркета да е 9%.

По-рано тази година " Билла " разгласи, че ще заеме мястото на Carrefour в The Mall. Тогава от веригата не прецизираха дали ще употребяват цялата повърхност.

За 2017 година приходите от наеми на " АП Ритейл I " са се нараснали с 6% до 22.7 млн. лева, демонстрира докладът на сдружението. Нетната облага за годината нараства с над 50% до 6.7 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР