Химнът на Европейския съюз – Одата на радостта“, звучи от

...
Химнът на Европейския съюз – Одата на радостта“, звучи от
Коментари Харесай

Днес Градският часовник в Русе отмерва времето с химна на Европа

Химнът на Европейския съюз – „ Одата на насладата “, звучи от Градския часовник в Русе по случай 9 май. Гонгът на часовника ще се чува на всеки кръговиден час през днешния ден с музиката на химна, за чието основаване преди тъкмо 200 години Лудвиг ван Бетовен употребява стиховете на огромния немски стихотворец Фридрих Шилер. Инициативата е по концепция на регионалния шеф Драгомир Драганов, а нейното осъществяване стана допустимо с помощта на Александър Първанов. „ Надявам се повече хора да осъзнаят ролята, която има Европейския съюз в нашето всекидневие. Членството на страната ни в Европейски Съюз е с изключение на цивилизационен избор и поръчител за непоклатимост “, разяснява Драганов, като напомня, че присъединяване ни в Общността е донесло доста позитиви в областта на културата и стопанската система. Той насочва апел към русенци в никакъв случай да не не помнят тези, които по време на тоталитарния режим в страната ни са изгубили живота си или са били подложени на репресии в името на демократичното и европейското бъдеще на България. „ Нека бъдем дейни на идните избори след месец и фактически да покажем, че сме заинтригувани за бъдещето на страната си и нейния по-нататъшен европейски път на развиване “, добави още регионалният шеф, като сложи необикновен акцент върху смисъла на евроизборите и упражняването правото на избор от жителите.

Днешната дата е отдадена на мира и единството на Стария континент. На тази дата се отбелязва окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората международна война, както и годишнината от историческата Декларация на Шуман, която би направила война сред европейските нации немислима.

Градският часовник се намира върху постройката на първата частна банка в България – акционерното сдружение „ Гирдап ” и е на повече от 120 години. Близо десетилетие русенецът Александър Първанов се грижи безплатно устройството да отмерва тъкмо времето. Преди две години Областната администрация финансира повсеместен ремонт на неповторимия “Bernhard Zachariä ”, създаден в Лайпциг. Припомняме, че той бе осъществен от известния русенски майстор-часовникар Бохос Саркисян.

През 1985 година „ Одата на насладата “ става химн на Евросъюза. Разбира се, тя не подменя националните химни на държавите-членки, а е просто нещо като визитна картичка на Европа, която напомня за идеалите на европейското общество: независимост, мир, взаимност и единение.

Текстът на „ Одата на насладата “ е основан от Фридрих Шилер през 1785 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР