Химнът на България звуча в чест на Теодор Кабакчиев! Това

...
Химнът на България звуча в чест на Теодор Кабакчиев! Това
Коментари Харесай

Историческо! България с първа победа в кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро

Химнът на България звуча в чест на Теодор Кабакчиев! Това историческо за родния мотоциклетен спорт събитие се случи в Ла Коруня, където се организира третия кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро. В северозападния испански град подкрепяният от „ Еконт “ габровски мотоциклетен ас се показа феноменално и донесе първата победа за страната ни в кръг от сериите на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). С първо и две втори места в трите спортни манша на клас „ Джуниър “ (пилоти до 23 години), Кабакчиев събра актив от 54 точки и се завърна в топ 3 на генералното класиране, като към този момент изостава единствено на 13 от първата позиция, а до края на шампионата има още два кръга.

Още в квалификациите Кабакчиев младши загатна, че се готви за нещо съществено, като даде най-хубавото време от 14-те водачи. В следствие геният ни си обезпечи и добра позиция на стартовата решетка.

Първият спортен манш не потегли добре. Кабакчиев попадна в запушалка на втория завой след старта, от която се измъкна мъчно, на седма позиция, със съществено закъснение от повелия в конкуренцията водач в генералното нареждане за сезона Тай Кулинс (ТМ, САЩ). Въпреки, че претърпя две рухвания поради съперници, с точно каране българският първенец последователно стопи пасива и възползвайки се от грешките на останалите съумя да си проправи път до второто място, като изпревари в последната обиколка и втория във краткотрайното класиране за шампионата – Леон Хентчел (Хускварна, Германия). Първи финишира полякът Доминик Олсзови (КТМ).

Във втория спортен манш Теодор сподели може би най-хубавото си каране в международния шампионат досега. №23 започва от втора редица, преодоля технично скупчването при каменната секция на втория завой и излезе пети от нея, само че водачите пред него бяха в полезрението му. Във втората обиколка Кабакчиев към този момент беше трети, а след третата поведе. В оставащото време до края българинът беше съвършен, не позволи никакви неточности и безапелационно завоюва втората си победа в манш от международния шампионат. На финала асът ни имаше задатък от 49 секунди пред Милан Шмюсер (Шерко, Германия) и 50 сек. пред третия – Леон Хентчел.

В манш №3 Кабакчиев потегли трети, само че още във втората обиколка излезе отпред и до края на 6-те минути водеше колоната, следван близо от Милан Шмюсер (Шерко, Германия). За страдание, в предпоследната обиколка позволи неточност и това разреши на немският играч да поведе, а в следствие и да завоюва манша. Българският първенец остана втори, на 14 секунди след Шмюсер, а трети, на половин минута зад водача с №23, остана Адриен Жакон (КТМ, Франция).

С резултат 2-1-2 Тедо Кабакчиев събра 54 точки (17+20+17) и развя българския трикольор на най-високото ходило на стълбичката за награждаване. С 41 точки (3-3-5) Леон Хентчел остана втори, а третото място зае Адриен Жакон (5-4-3, 39 т.). Големият губещ от кръга в Ла Коруня беше Тай Кулинс, който приключи на 8-мо място (6-7-11) и взе единствено 21 точки. Това коства на американеца лидерската позиция в генералното класиране за сезона. Първи към този момент е Хентчел със 138 точки, Кулинс е втори със 133, а Тедо Кабакчиев заема третото място със 125.

Следващият кръг от международните серии по Супер Ендуро на FIM е на 1-ви февруари в Будапеща, Унгария.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР