Химиците от частната компания Viginia Tech откриха нов начин да

...
Химиците от частната компания Viginia Tech откриха нов начин да
Коментари Харесай

Химици откриха начин да създадат сапун от пластмасови отпадъци

Химиците от частната компания Viginia Tech откриха нов метод да трансфорат пластмасата в сапун, написа списание Science. Според специалисти множеството пластмаси замърсяват околната среда и вреди на организмите. От пластмасите постоянно се отделят микрочастици. Това са фрагменти, по-малки от пет милиметра. Научната работа демонстрира, че те могат да обхванат в човешкото тяло през устата, носа и други телесни кухини, свързани с външния свят. При усвояване частите от такава пластмаса предизвикват разнообразни болести и разновидности.

Ето за какво е значимо да се търсят способи за наново потребление на този материал. Авторите са употребявали двата най-използвани типа пластмаса – полиетилен и полипропилен. Тези субстанции са формирани от молекулни вериги от въглеродни атоми. Тези вериги са дълги, само че в случай че ги скъсите, можете да получите незадълбочено дейни субстанции.

Учените сътвориха особено устройство, с което пластмасата се нагрява и по-късно тя се кондензира в пластика на восък с къси въглеродни вериги. След това откривателите прибавят О2 към атомите и обработват получената маса с алкален разтвор. В последна сметка по този метод те съумяват да създадат сапун.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР