Химици от Датския технически университет са разгадали структурата на фермента,

...
Химици от Датския технически университет са разгадали структурата на фермента,
Коментари Харесай

Химици разгадаха защо страдаме от неврози

Химици от Датския механически университет са разгадали структурата на фермента, който трансформира хормона допамин, отговарящ за възприятието за приятност, в различен хормон - норадреналин, който пък провокира възбуденост и въздейства върху вниманието и половото държание.

Допаминът е невротрансмитер, който се образува в мозъка и провокира наслаждение и мотивация за учене. Норадреналинът въпреки това, ускорява бодростта, усъвършенства паметта и способността за задържане на вниманието, само че усилва и чувството за безпокойствие и тревога, разясняват учените в публикация в списание Science Advances.

Много неврологични и душевен разстройства, като депресията, нарасналата тревога и посттравматичния стрес, са свързани с нарушаването на салдото сред двата невротрансмитера.

Ключов съставен елемент в този баланс е допамин β-хидроксилаза - фермент, който обезпечава превръщането на допамина в нерадреналин. Той поддържа нужните равнища на двата невротрансмитера в организма, само че разновидностите в кодирането на неговия ген нарушават работата на фермента.

За да схванат по какъв начин допаминът β-хидроксилаза извършва функционалностите си, химиците проучили структурата на фермента посредством рентгенова кристалография. Оказало се, че белтъкът работи на правилото на превключвателя - една част от фермента взе участие в реакцията по преобразяване, а другата освобождава норадреналин и зарежда допамин. След това двете елементи си разменят функциите.

Описването на кристалната конструкция на фермента ще помогне да се разбере по какъв начин нарушаванията във функционалностите му са свързани с психическите разстройства. Слабата интензивност на белтъка е обвързвана със склонността към психози. Инхибиторът на допамин β-хидроксилаза също така може да се употребява против наркотичните зависимости.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР