Химикът Вил Мирзаянов, който е сред създателите на нервно-паралитичното вещество

...
Химикът Вил Мирзаянов, който е сред създателите на нервно-паралитичното вещество
Коментари Харесай

Създател на ”Новичок” обясни защо покушението е неуспешно

Химикът Вил Мирзаянов, който е измежду основателите на нервно-паралитичното вещество " Новичок " разяснява в изявление пред  " Комерсант FM ", резултатите от разследването на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) и за какво опитът за отравяне на бившия шпионин от ГРУ Сергей Скрипал и щерка му Юлия се оказва несполучлив. Според Мирзаянов това, което е дало късмет на жертвите да оцелеят от покушението, е високата мокрота на въздуха, присъща за английския климат.

" Ще ви кажа за какво Скрипалови не умряха и хората в близост също не бяха изключително наранени. Докато са били на ресторант, в тяхно неявяване, дръжката на вратата на дома им е намазана със примес A-234, която е като желе. Факт е, че когато се намазва стартира реакция - т.нар.хидролиза, която започва веднага при взаимоотношение на веществото с вода. През това време, концентрацията на веществото е спаднала поне няколко пъти. Така те са получили дозата, само че тя не е била смъртоносна, тъй като изчислената централизация е спаднала. "

Според Мирзаянов съществуването на влагата изяснява за какво, при потреблението на подобен рисков нервнопаралитичен сътрудник, жертвите са съумели да оцелеят.  " Да приложи веществото при такива условия може единствено глупак, който не знае нищо за химическите свойства на " Новичок " ", споделя химикът. " Ако то е хвърлено във вода да вземем за пример, след няколко часа няма да има и диря от него. Във водата се разлага неотложно. ", разяснява той.

На 4 март, Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание в британския град Солсбъри. Британското държавно управление упрекна Русия в опит за нападение против някогашния сътрудник, което докара до най-силния дипломатически скандал в най-новата история на страната. Десетки западните страни изгониха повече от 60 съветски дипломати, а в отговор Москва изгони дипломатите на съответните сържави. 

Този месец Юлия Скрипал излезе от кома, а скоро по-късно бе обявено и за усъвършенстване в положението на татко й. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР