Хиляди южнокорейци са евакуирани, тъй като тайфунът Hinnamnor достигна сушата

...
Хиляди южнокорейци са евакуирани, тъй като тайфунът Hinnamnor достигна сушата
Коментари Харесай

Тайфунът Hinnamnor връхлетя Южна Корея

Хиляди южнокорейци са евакуирани, защото тайфунът Hinnamnor доближи сушата в южната част на страната, оповестиха управляващите, като се чака проливните дъждове и мощните ветрове да продължат през целия ден.

По данни на Корейската метеорологична администрация тайфунът, движещ се на север със скорост към 52 км/ч, е напуснал Корейския полуостров към 7:10 ч. през водите на югоизточния град Улсан, откакто се е приземил в крайбрежния град Геодже.

Очаква се то да се насочи на североизток и да премине на към 400 км северозападно от Сапоро, Япония, към среднощ във вторник, заяви организацията.

Президентът Юн Сук-йол свика съвещания за реакция и прикани длъжностните лица да вземат защитни ограничения до цялостното отминаване на тайфуна, заяви неговият представител.

" До вторник се чакат проливни дъждове, мощни ветрове и буреносна вълна ", съобщи метеорологичната организация, като предизвести за " доста " високи талази в крайбрежните региони.

По данни на управляващите до вторник сутринта са били евакуирани 3463 души, най-вече от южните региони, като един 25-годишен юноша е разгласен за липсващ в Улсан.

Тайфунът наложи анулацията на стотици полети, прекратяване на бизнес интервенции и затваряне на учебни заведения.

Говорител на Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering съобщи, че към този момент няма произшествия в корабостроителницата и тя е спряла производството, както е планувано.

Корабостроителницата Hyundai Heavy Industries съобщи, че възнамерява да възобнови работата си във вторник следобяд. И двете корабостроителници се намират на пътя на тайфуна или наоколо до него.

В стоманодобивния цех на POSCO в Поханг избухна пожар, само че не е ясно дали той е обвързван с тайфуна, съобщи представител.

Съседният Север също се приготви за вредите от тайфуна, като водачът Ким Чен Ун председателстваше двудневна среща за попречване на бедствия и изпусна вода от язовир покрай границата си с Южна Корея.

Южна Корея неколкократно прикани Севера да даде предупреждение, преди да пусне вода от язовира, защото това може да докара до наводнения надолу по течението, само че Пхенян не отговори.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР