Хиляди южнокорейски учители се обединяват за нови закони, които да ги защитят от родители-насилници

...
Хиляди южнокорейски учители призовават за по-строга правна защита срещу тормоз
Коментари Харесай

Хиляди южнокорейски учители призовават за по-строга правна защита срещу тормоз от страна на родители, а нарастващ проблем в страна, известна с брутално конкурентната си училищна среда

От KIM TONG-HYUNG Associated Press 16 септември 2023 г., 6:51 ч. Околна среда.

Демонстрациите през уикенда в столицата, бяха предизвикани от смъртта на учителка, която беше намерена мъртва в началното си училище през юли, след като се съобщава, че е изразила емоционален стрес, причинен от оплаквания от родители, за които се твърди, че са насилници.

Протестиращите учители, които се събират от седмици, казват, че сегашните закони затрудняват упражняването на контрол върху техните класни стаи и ги оставят на милостта на властните родители, които лесно могат да ги обвинят в емоционално малтретиране на деца.

Южнокорейските законодатели в момента обсъждат законопроекти, които ще отговорят на някои от исканията на учителите за имунитет срещу искове за насилие над деца. Но някои експерти изразиха загриженост относно потенциалните промени, като казаха, че предложенията могат допълнително да отслабят защитата на децата, които се трудят с години в свръхконкурентна среда.

В Южна Корея завършването от елитни университети се смята за решаващо за перспективите за кариера и брак.

Според данни на Министерството на образованието и Националната служба за здравно осигуряване, предоставени на либералния опозиционен депутат Ким Уони миналата седмица, повече от 820 ученици от начално, средно и средно училище са починали от самоубийство между 2018 и 2022 г.

Облечени в черно, хиляди учители и училищен персонал окупираха улица близо до Народното събрание, скандирайки лозунги и издигайки знаци, които гласят: „Оставете на учителите имунитет срещу искове за емоционално насилие над деца“. Протестиращите казаха, че повече от 9000 учители са били докладвани от родители за малтретиране на деца през последните осем години.

„Надявам се, че законопроектите, които се обсъждат сега (от законодателите) ще бъде приет възможно най-скоро, за да се осигурят правата на учителите на живот и да се даде възможност на учителите да предоставят добро образование“, каза Ан Джи Хе, учител и един от организаторите на протеста.

Съобщава се, че полицията изчисли, че около 20 000 души са се явили на митинга в събота.

На фона на нарастващия гняв на учителите, консервативното правителство на Южна Корея създаде работна група по-рано този месец да проучи нови закони, свързани с образованието, които биха отразявали мненията на учителите в опит да ги предпазят от обвинения в насилие над деца.

Министерствата на образованието и правосъдието в съвместното си съобщение за пресата обвиниха бившето либерално правителство на Сеул в прилагане на политики, които „прекомерно наблягат на човешките права на децата“, което според тях е довело до увеличаване на „докладите за неоправдано малтретиране на деца.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР