Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир, тъй като на

...
Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир, тъй като на
Коментари Харесай

Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир за празника на Св. Йоан Рилски

Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир, защото на 19 октомври почитаме паметта на Св. Йоан Рилски, който е считан за небесен покровител на българския народ.



С всенощно бдение, литургия и лития светата обител тържествено означи Пренасяне мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Рилския манастир в гр. Средец - празникът е прочут и като Отчовден (Денят на отеца).

В навечерието на празника в манастира беше отслужено всенощно бдение, което води Агатополският свещеник Йеротей.



Светата литургия през днешния ден беше отслужена от Неврокопския свещеник Серафим, а в нея участваха Адрианополският свещеник Евлогий – свещеник на Рилската света обител, и Агатополският свещеник Йеротей, в съслужение с братството на светата обител.



Рилският манастир през днешния ден беше изпълнен със сотици богомолци, пристигнали с религия и вяра в помощта и застъпничеството на небесния покровител - преподобния отец Йоан. Извършена беше и обичайна лития към храма, в спомен на тържествената върволица преди повече от хилядолетие.



„ В деня на проподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, в който почитаме откриването и преместването на светите му мощи в София, само че пък имаме насладата от епохи да са в неговата света обител, с цел да се събираме тук, с цел да благодарим на него и на Бога за това, че Бог първо ни е привел от несъществуване в съществуване – и сме живи хора, дарил ни е Светия дух в светото кръщение, дава ни всекидневно благоприятни условия и продължение на живота ни, дай Боже, както си пожелаваме да е за доста години, тъй като никой не знае до къде стига земният му път “, сподели при започване на проповедта си Неврокопският свещеник Серафим.

Той напомни, че първите две думи от тропара на св. Йоан Рилски са смирение и съображение – основа на покаянието.



„ В тропара, който е най-характерното песнопение за възхвала на даден светец, са записани в къси думи тези неща, с които е най-важно да го прославим. Затова и тропара на св. Йоан Рилски стартира с покаянието, тъй като самият той със своя живот е образец за смирение, а никой от нас не може да се избави, в случай че не мине през покаянието, т.е. смяната и преобразяването, персоналното преобразявяне по Божиите заповеди и живот по тях “, сподели свещеник Серафим.

„ Никъде в тропара не възпяваме чудесата в други елементи на богослужението, по тази причина, когато се събираме тук, когато всеки от нас идва, дано първо да помолим да ни научи на смирение, а след това, в случай че е богоугодно – да стори знамение и ни помогне по какъвто метод знае посредством св. Йоан Рилски, само че не това да бъде първото, за което най-вече настояваме. Покаянието, изправянето, смяната на живота ни, с цел да се спасим, сподели още свещеник Серафим.Той изрече своята признателност за грижите гостоприемството към домакините от Рилската света обител и това, което правят за прославата й и за прославянето на преподобния й създател Св. Йоан Рилски Чудотворец, за избавление и изгода на тези, които целогодишно се стичат в тази Света обител.



Благодарност от името на братството за отслужената света литургия и на свещениците, взели участие в нея, както и на всички поклонници - за молитвеното присъединяване с благопожеланието всеки да отнесе смирението на св. Йоан Рилски и негово благословение, се обърна към всички и игуменът на манастира - Адрианополският свещеник Евлогий.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР