Хиляди вярващи преминаха под Светата плащаница на Разпети петък -

...
Хиляди вярващи преминаха под Светата плащаница на Разпети петък -
Коментари Харесай

Хиляди вярващи преминаха под Светата плащаница

Хиляди вярващи минаха под Светата плащаница на Разпети петък - най-тъжния ден в християнския свят, в който Спасителят е разпнат на кръста, с цел да изкупи греховете на човечеството. Във всички православни храмове в страната на алегорично се издигна Христовият гроб, декориран с цветя, съобщи bTV.

Църквата напомня събитията от близо 2 хилядолетия. Първо духовниците, а след тях и миряните се покланяха и прекосяваха под Светата плащаница. Ритуалът не се прави за здраве и не може да изкупи греховете. Той се прави в символ на примирение и съпреживяване на кръстните страдания на Спасителя.

Главата на Българската православна черква патриарх Неофит прикани с религия да следваме Христа през всички дни на Неговия живот.

" Църквата приканва всеки един от нас, минавайки и покланяйки се пред Тялото Христово, да смирим освен телата си като коленичим, само че да се смирим със своите сърца ", сподели отец Лазар.

 Снимка 349604
Източник:

Тази вечер във всички храмове в страната се служи Опело Христово. По традиция то стартира след залез слънце. Светата плащаница, символизираща савана, в който било увито Христовото тяло се изнася на открито и с нея духовници и миряни ще обиколят храма.

Патриарх Неофит служи в митрополитската катедрала " Света Неделя " в София, където по-рано беше посрещнат.

Смисълът на богослужението на Велики петък е да изпратим почтено Христос в земята, където той ще победи гибелта. В края на службата плащеницата алегорично се поставя в гроба, в центъра на храма. Продължителността на службата е 21 часа.

По-рано денем в храмовете не беше отслужена литургия, а свещенодействие, наречено Царски часове - тъй като самичък Господ е принесъл себе си в жертва.

На Разпети петък постът е изключително непоколебим: православните християни не се хранят и не пият даже вода, не се работи, а народът е споделил, че пиле не пее и гнездо не вие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР