Хиляди ваксини, които не се били съхранявани правилно, са били

...
Хиляди ваксини, които не се били съхранявани правилно, са били
Коментари Харесай

Скандал с негодни ваксини и в Полша: хиляди са инжектирани

Хиляди ваксини, които не се били съхранявани вярно, са били поставяни на възрастни, деца и новородени. Нещо повече, медиците са знаели, че продуктите са компрометирани, само че все пак са ги употребявали, заяви Радио Полша.
Засега откритите случаи са минимум 300, само че може да стигнат до хиляди. В края на октомври 2017 година е била подхваната инспекция за предпазване на ваксини в Любушки район, откакто по-рано здравните инспектори са открили нарушение при съхраняването на ваксини в здравно институция. Проверката е разпоредила унищожаването на имунизациите, защото някои от тях са били държани повече от 24 часа при температура от над 8 до 19,8 градуса по Целзий.

Сред тях са били имунизациите Synflorix, Tetraxim, Varilrix, Priorix или Pentaxim. Представители на болничното заведение са признали, че не са направлявали температурата при съхраняването на имунизациите в неработните дни, както и в някои от работните. Освен това не е имало никакви решения или механически ограничения за надзор на температурата в хладилниците в дневните и нощните часове и в неработните дни. Това постанова заличаване на имунизацията незабавно.

Въпреки изнесените обстоятелства от Министерството на здравеопазването на Полша излязоха с изказване, че въпросните ваксини не съставляват заплаха. Здравният контрольор Дорота Конащук твърди, че единствено знае за най-малко 10 медицински обекта, в които са били употребени ваксини, които е трябвало да бъдат унищожени, цитира novini.bg. В Методичното напътствие за контрол върху нежеланите реакции след имунизация към Наредба 15/05 за имунизациите, е посочено, че нежелани реакции може да настъпят при погрешно предпазване на ваксини отвън рамките на посочените температурни граници и неспазване изискванията на запазване при ниски температури при превозване на имунизациите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР