Хиляди в Нигер се събраха в подкрепа на лидерите на преврата

...
Хиляди поддръжници на военен преврат в Нигер се събраха на
Коментари Харесай

Хиляди поддръжници на военен преврат в Нигер се събраха на стадион като краен срок, определен от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) за връщане на сваления президент Мохамед Базум на захранване е зададено да изтече.

Делегация от членове на сега управляващия Национален съвет за защита на родината (CNSP) пристигна на стадиона с 30 000 места в столицата Ниамей в неделя под аплодисментите на привържениците, много от които носеха руски знамена и портрети на военните лидери.

Стадионът – кръстен на Seyni Kountche, който ръководи първия държавен преврат в Нигер през 1974 г. – беше почти пълен и атмосферата беше празнична.

Генерал Мохамед Тумба, един от лидерите на CNSP, осъди в реч онези, които „дебнат в сенките“, които „кроят подривна дейност“ срещу „напредващия марш на Нигер“.

„Ние сме наясно с техния план на Макиавели“, каза Тумба.

Демонстрацията съвпада с ултиматума, поставен от ECOWAS на 30 юли на лидерите на преврата да възстановят Базум. Но досега генералите, които заеха властта в Ниамей на 26 юли, не са показали никакви признаци на желание да отстъпят.

Военните началници на ECOWAS се съгласиха с план в петък за възможна военна намеса в отговор на кризата, като армиите на страни, включително Сенегал и Кот д'Ивоар, заявиха, че са готови да участват.

Сенатът на съседна Нигерия се противопостави на плана и призова президента на страната, настоящият председател на блока ECOWAS, да проучи възможности, различни от използването на сила.

Алжир и Чад, съседи извън ECOWAS със силни военни в региона, заявиха, че се противопоставят на военни действия и няма да се намесват.

Междувременно съседни Мали и Буркина Фасо – и двете управлявани от военните – казват, че нахлуването в Нигер от войски на ECOWAS също би било обявяване на война срещу тях.

Превратът е сериозен удар за Съединените щати и съюзниците, които виждаха Нигер като последния голям партньор за „борба с тероризма“ в Сахел, обширна област на юг от пустинята Сахара, където бойци, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS) разширяват обхвата си и започват да заплашват крайбрежни държави като Бенин, Гана и Того.

САЩ, Франция и европейските страни наляха стотици милиони долари военна помощ в Нигер. Франция има 1500 войници в страната, но съдбата им вече е под въпрос. Вашингтон разполага с 1100 американски военни също в Нигер, където управляват важна база за дронове в град Агадес.

Докато лидерите на преврата в Нигер твърдят, че са действали поради нарастваща несигурност, конфликтните инциденти са намалели с близо 40 процента в страната в сравнение с предходния шестмесечен период, според проекта за данни за местоположението и събитията на въоръжените конфликти.

Това е в контраст с нарастващите атаки в Мали, което изгони френските сили и си партнира с частната руска военна компания Wagner Group, и Буркина Фасо, която също се отърва от френските сили.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР