Хиляди в Босна и Херцеговина излязоха да протестират за втори

...
Хиляди в Босна и Херцеговина излязоха да протестират за втори
Коментари Харесай

Протест в Босна и Херцеговина обяви изборите за фалшифицирани

Хиляди в Босна и Херцеговина излязоха да стачкуват за повторно в границите на една седмица, потвърждавайки, че проруски водач на босненските сърби е фалшифицирал вота на изборите, които се организираха по-рано този месец.

Опозиционните партии в Република Сръбска, една от двете полуавтономни елементи на страната, обитаема най-вече с босненски сърби, споделят, че подкрепеният от тях претендент Йелена Тривич е победила националистическия водач Милорад Додик на изборите на 2 октомври. Настояват за наново броене на гласовете за президент на фона на известията за десетки изборни нередности.

 
Настояваме правосъдните институции да проведат следствие и да бъдат повдигнати наказателни обвинявания против всички лица, които са взели участие в проведени изборни обири, за които се към този момент са предоставени доказателства.
Йелена Тривич, Партия на демократичния прогрес

Тривич добави, че “крадците са трансформирали изборната воля на народа. “

Додик, който е най-влиятелният политик в полуавтономния район на босненските сърби, отхвърли обвиняванията за изборни измами. Той ръководи – на процедура без политическа конкуренция – години наред, макар че беше глобен от Запада поради застъпничеството за отделянето на република Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

Окончателните резултати от вота на 2 октомври в Босна и Херцеговина към момента не са оповестени. Страната има комплицирана изборна система - избира се кой босненeц, сърбин и хърватин да застане отпред на групово тричленно президентство, което се оглавява на ротационен принцип от един от представителите на трите общности.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР