Хиляди украинци протестираха тази вечер в центъра на Киев срещу

...
Хиляди украинци протестираха тази вечер в центъра на Киев срещу
Коментари Харесай

Протест в Киев срещу капитулацията пред Русия

Хиляди украинци стачкуваха довечера в центъра на Киев против това, което те назовават " капитулация " пред Русия, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Демонстрацията беше проведена малко преди срещата за Украйна във формат " Нормандска четворка ", която ще се организира на 9 декември.

Това ще бъде мотив и за първа среща сред президента на Украйна Володимир Зеленски и президента на Русия Владимир Путин. На 9 декември в срещата, която ще е в Париж, ще вземат участие и френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел.

Протестът през днешния ден в Киев бе проведен в деня, в който страната отбелязва шестата годишнина от проевропейския протест на Майдана. Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: " Не на капитулацията! ". Те развяваха и украински флагове. " Всяка отстъпка единствено ще утежни обстановката. Не можем да сключим съглашение с Путин ", обявиха през днешния ден някои от стачкуващите.

Протестът идва в миг на релативно разведряване сред Москва и Киев, белязано от връщането от Русия на Украйна на трите военни кораба, арестувани предходната година край Крим, анкесиран от Русия през 2014 година

През септември двете страни размениха и пандизчии, което разреши в Украйна да се върнат екипажите на трите арестувани кораба, 10 месеца откакто бяха в съветски арест.

Освен това първите изтегляния на украински военни и на бойците на проруските сепаратисти бяха осъществени в три бранша на линията на неприкосновение в Източна Украйна, където спорът лиши живота на над 13 000 души.

" Действията на Зеленски и на неговия екип, ориентирани към евакуиране на военните, са същинска капитулация. Това не е обикновено ", споделя един от стачкуващите през днешния ден в Киев.

Противно на предшественика си Петро Порошенко, последовател на твърдата линия по отношение на Москва, президентът Володимир Зеленски, е по-благосклонно надъхан към разговор. Тази политика обаче е непопулярна измежду част от украинското население, по-специално измежду националистите и някогашните бойци, които стачкуваха към този момент против това, което те считат за " капитулация " пред Москва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР