Хиляди учители отново протестираха в румънската столица срещу управляващите и

...
Хиляди учители отново протестираха в румънската столица срещу управляващите и
Коментари Харесай

Хиляди учители в Румъния протестираха отново, надеждата за консенсус е малка

Хиляди учители още веднъж стачкуваха в румънската столица против ръководещите и желаят тяхната оставка. Училищата в страната са затворени. Преподавателите упорстват за нарастване на възнагражденията. Образователните синдикати преговаряха близо три часа, само че изпълнителната власт към момента не може да извърши всичките им претенции.

 

В Румъния хиляди учители от цялата страна се събраха още веднъж на площад " Виктория ". Докато синдикалните водачи влязоха за договаряния с министър-председателя Николае Чука, протестиращите потеглиха към двореца Котрочени - формалната резиденция на президента. 

 
Протестното шествие закъсня, стартира с час по-късно, към 13:30. Около мен има професори, учители, които са се върнали, с цел да стачкуват. Казват, че желаят почтено възнаграждение, думата " почтено " е дума, която чуваме все по-често.
Фелиция Макалеч, публицист на Euronews

„ Дойдох да ви кажа, уважаеми господа депутати и ръководещи: неприятен шанс, ние не се предаваме! Искаме почтено възнаграждение, желаеме заслужен живот! Училищата умират, а вие се подигравате с нас. Господин Чолаку, откажете се от специфичните пенсии и парите ще стигнат и за нас, бедните учители “, споделя учителка. 

 
Наясно съм, че смяната идва от всеки един от нас и че нищо положително не може да се направи в тази страна, в случай че всеки си стои у дома и единствено се надява, че нещо ще се случи.
момче

След три часа договаряния в централата на държавното управление, синдикатите в областта на образованието обявиха, че държавното управление не може да извърши техните претенции. 

 
Нашето условие беше това, което всички знаят, че би трябвало да се ползва напълно от 1 януари 2024 година. Схемата за заплатите. Правителството на Румъния ясно сподели, че не може да предложи това нарастване, единственото, което може да направи, е да отпусне вместо 40%, както беше дадено в началото, 45% и в допълнение да се отпуска до 2027 година всяка година сумата от 1500 леи. Ще се консултираме с хората, тъй като, както постоянно съм казвал, те са почнали стачката и те вземат решение дали да я спрат или не.
Симион Ханцес, ръководител на Федерацията на свободните синдикати в образованието
Това бяха договаряния, те не са първите, избирам да договарям по-дълго и да намеря схващане и разсъдък от тези, с които преговаряме в полза на хората в образованието.
Мариус Нистор, ръководител на Федерацията на синдикатите в образованието " Спиру Харет "

„ Това се приближава до онази договорка с ваучерите, която беше отхвърлена. Ако тази сума щеше да се прибавя ежемесечно към заплатата, като нарастване, щеше да е друго. Но като награда, като подарък, считам, че това не е мярка, която би довела до преустановяване на тази стачка “, счита преподавател.

„ За нас няма да е изненада, в случай че в даден миг кажат, че няма повече пари, с цел да се изпълнят тези задължения. Ние към този момент не одобряваме обещания. Искаме избрани неща. Това е по-добра договорка, само че още веднъж е заричане. Нямаме документ, който ясно да постановява това и да има правна стойност “, показва различен преподавател.

Все по този начин недоволни от последното предложение на държавното управление, протестиращите се събраха пред двореца Котрочени и желаеха оставката на ръководещите. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР