Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Богошани и

...
Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Богошани и
Коментари Харесай

Хиляди учители от цяла Румъния протестират в Букурещ

Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Богошани и други елементи на страната стачкуваха пред Министерския съвет на площад " Виктория " в Букурещ.

Те озвучиха постройката със свирки, вувузели и сирени и развяваха плакати с надпис " Необразован народ - маса за операция ", " Това не е нашият Чука ", " Предпочитам да преподавам, само че държавното управление не ни оставя ", " Инвестирайки в обучение, инвестирате в бъдещето на Румъния ", " Румъния - страна на Европейски Съюз. Къде е образованието ", " Образованието е най-силното оръжие, което можеш да използваш, с цел да промениш света ".

12-годишно момче беше най-малкият участник в днешната проява, която стартира в 11 и ще приключи в 16:00 пред президентския замък Котрочени. Детето държеше табела с надпис " Искам образована Румъния ". То съпровожда майка си, която е учителка от Харгица.

Недоволни учители от Арад развяваха голям народен байрак с дупка по средата и надпис " Правителството би трябвало да е в работа на народа. Ненамиране на решение на рецесията е равно на оставка. Долу крадците. Долу грабежа ". Представители на Федерацията на свободните синдикати в образованието скандираха " Без нас никой от вас не коства ". Имаше и хора, които дрънкаха с чанове, " с цел да прогонят злите сили ", както те самите се показаха.

 Ротацията на премиерския пост в Румъния се отсрочва поради стачката на учителите Ротацията на премиерския пост в Румъния се отсрочва поради стачката на учителите

В митинга със специфична апаратура се включи и Мадалина Форцу, която преподава изобразяване и вяра в учебното заведение " Михай Еминеску " в Бърлад.

" Нашето достолепие, достолепието на интелектуалците е на кръста. Нашите ръководещи ни докараха дотук. И не ни схващат вярно. Не желаеме пари. Карти, пари по банкови сметки, чипове... Ако живееш в провинцията, на село, къде ще отидеш с тази карта, с цел да си купиш сирене. Няма банки и устройства на върха на планината, нали? ", разяснява за Българска телеграфна агенция Мадалина Форцу.

Друг стачкуващ държеше кръст с некролог с надпис " Проект Образована Румъния (14.07.2021 - 22.05.2023).
Сорин Булгару от гимназия " Матиас Хамер " в Анина, Караш Северин сподели отбелязвам със заплатата, която получава за 30 години стаж в системата - 4982 леи (1992 лв). " Днес сме тук, с цел да настояваме за достолепие, за почитание, задоволително ни унижиха. Ако не бъдем чути, ще продължим да стачкуваме ", показа той за Българска телеграфна агенция.
" Ще си даря заплатата на държавното управление. Ние не молим държавното управление за благодеяние. Ние сме тези, от които се страхувате, тъй като мислим ", разяснява негова колежка.

Едуард Гросу, преподавател по компютърни науки от Констанца показа, че е преподавател от 2019 година, а заплатата му е 2500 леи (1000 лв).

Днешният митинг е подсилен и от родители и възпитаници, както и от чиновници, които са част от непедагогическия личен състав. Очаква се в демонстрацията да се включат общо 20 хиляди души. Заради огромната акция придвижването на доста места в града е мощно затруднено или блокирано.

Демонстрацията беше предшествана от напрежение сред синдикати и ръководещи. Повод за това стана известие на кабинета, че в 12 ч. в Министерския съвет ще се организира среща на премиера Николае Чука с представители на синдикатите от образованието.

" Не съм получавал сходна покана. Нямам такава информация. Нито аз, нито сътрудниците ми. Нито една от трите федерации не е получила такава покана ", съобщи ръководителят на Федерацията на синдикатите в образованието " Спиру Харет " Мариус Нистор.

В понеделник държавното управление излезе с ново предложение за учителите -да им преведе две вноски, 2 хиляди леи (800 лева.) през юни и 2000 леи (800 лева.) през октомври

Управляващите прецизираха, че тези пари ще се отпускат всяка година до 2027. За непедагогическия личен състав препоръчаните бонуси са надлежно 500 леи (200 лева.) през юни и 1000 леи (400 лева.) през октомври.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР