Хиляди ученици и студенти протестираха вчера в Мадрид и други

...
Хиляди ученици и студенти протестираха вчера в Мадрид и други
Коментари Харесай

Хиляди младежи в Испания протестираха срещу леките присъди на петима насилници

Хиляди възпитаници и студенти стачкуваха през вчерашния ден в Мадрид и други испански градове против леките присъди, получили наскоро петима изнасилвачи, насилили групово 18-годишно момиче в Памплона през 2016 година, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Петимата насилници бяха наказани за закононарушение от полово естество и получиха по девет години затвор. Те не бяха наказани за групово обезчестяване, а в съда тяхната жертва трябваше да се оправдава за какво не е оказала опозиция.

Протестите през вчерашния ден бяха проведени от две леви организации - Синдиката на студентите и неговата феминистка платформа. Те бяха призовали учениците и студентите да разгласят стачка в 40 града на Испания.

Протестиращите излязоха по улиците на Мадрид и скандираха: " Изгонете мачовците от съдилищата " и " Калпаво правораздаване ". Няма данни какъв брой души са взели участие в демонстрацията в столицата. В Барселона съгласно уредниците на митинга по улиците на града са излезли 30 000 души.

Присъдата, породила дискусия и поредност от митинги в страната, бе оповестена на 26 април. Испанското правораздаване постановява, че с цел да се заключи, че е имало обезчестяване, би трябвало да е имало и заплашване или физическо малтретиране на жертвата. Съдиите, произнесли присъдата - двама мъже и една жена - не са открили тези два детайла по случая и оповестиха, че става дума единствено за закононарушение от полово естество.

Съдиите обаче признаха, че петимата насилници, измежду които има някогашен боен и член на Гражданската армия, са " се възползвали от превъзходството си, с цел да издевателстват по този метод над жертвата, която е дала единодушието си единствено тъй като е била принудена от обстановката ". Петимата насилници са снимали закононарушението и даже почнали да се хвалят с него.

Организация на обединените нации разкритикува правосъдното решение. Говорителят на организацията, отговаряща за въпросите за половия тормоз, Пурна Сен сподели, че " леки присъди, като тези против хайката от петима насилници в Испания подценяват сериозността на изнасилването и компрометират ясното обвързване да се пазят правата на дамите ".

Жалбите за изнасилвания в Испания са се нараснали. Миналата година са били регистрирани 1382 тъжби, което е с 10.6 % повече спрямо 2016 година, съгласно данните на вътрешно министерство. В Испания в този момент се обмисля промяна на Наказателния кодекс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР