Хиляди учени от САЩ обединиха сили, за да обвинят администрацията

...
Хиляди учени от САЩ обединиха сили, за да обвинят администрацията
Коментари Харесай

Учени срещу Тръмп заради промени в закона за застрашените видове

Хиляди учени от Съединени американски щати сплотиха сили, с цел да обвинят администрацията на президента Доналд Тръмп в опит да подкопае Закона за застрашените типове в интерес на комерсиалните ползи. Администрацията възнамерява да преработи наредбите на закона, който бе основата на отбраната на дивата природа в продължение на 40 години, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Предложението за промяна на закона бе показано през юли. Сега тече 60-дневен период за публичен спор по тематиката. 9000 биолози адресираха рецензии по отношение на проектите на администрацията в отворено писмо до министъра на вътрешните работи Райън Зинки и до министъра на търговията Уилбър Рос. Отделно сериозно писмо бе подписано от 273 водещи академични учени от цялата страна.

Законът за застрашените типове от 1973 година в този момент пази над 1600 типа животни и растения в Съединени американски щати, избрани като застрашени от непосреден риск от изгубване или застрашени да изчезнат в обозримо бъдеще. Твърди се, че законът е съдействал за някои бележити завръщания на застрашени типове, включително сивото гризли, калифорнийския кондор и американския белоглав орел.

Но законът дълго време пораждаше дискусия поради условието към държавното управление да уточни сериозни хабитати, преценени като такива, които са от значително значение за оцеляването на застрашените типове, и да ограничи комерсиалните действия там, като да вземем за пример минното дело, сечта, градежите или енергийното развиване. Критици на закона споделят, че тези ограничавания съставляват нечестна и прекалено потискаща интервенция в правото на благосъстоятелност и на икономическа интензивност.

Съгласно предлагането на администрацията държавното управление ще постави завършек на практиката на автоматизирано разглеждане на изчезващите и застрашените типове като едно и също нещо. Планът също по този начин приканва за първична оценка на сериозните хабитати на типовете въз основа на техните сегашни обхвати, вместо да се плануват по-големи зони, за които може да се чака, че един ден ще бъдат населявани от застрашените типове.

Администрацията твърди, че препоръчаните промени ще подобрят отбраната на дивата природа, като опростят регулаторните процеси и внесат нужни актуализации.

Учените споделят, че плануваните промени ще подкопаят закона и ще приближат някои типове до изгубването. Една от препоръчаните промени, съгласно тях, ще разреши да се регистрират стопански фактори при оценката на статута на типовете. Това ще наруши условието на закона, че отбраната на типовете зависи само от науката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР