Хиляди убити, стотици хиляди бежанци - Израел показва майсторски клас

...
Хиляди убити, стотици хиляди бежанци - Израел показва майсторски клас
Коментари Харесай

Отчет с отговорите на всички въпроси: Израелското разузнаване е знаело за атаката на Хамас

Хиляди убити, стотици хиляди бежанци - Израел демонстрира майсторски клас по цивилизована война - доктрината Дахия. Защо толкоз доста яд, откакто израелското разузнаване беше добре осведомено с дейното превъоръжаване и образование на палестински бойци.

Геноцид? Не, не сме чували за подобен

Стотици или даже хиляди убити от двете страни... Сега нито Израел, нито Палестина ще кажат тъкмо какъв брой хора лежат под руините на здания в Газа и в градовете на Израел. Бомбардировките и ракетните офанзиви не престават.

В Газа, съгласно Организация на обединените нации, до обяд на 10 октомври 187 хиляди души към този момент са станали бежанци. Те напуснаха къщите си, които бяха изцяло разрушени. Но всъщност те няма къде да избягат. Дори Египет затвори границата си, ограничавайки прекосяването.

Израел прекъсна притока на вода към бранша. За 610-те хиляди поданици на Газа водната обсада може да бъде смъртна присъда. Това е и оценката на Организация на обединените нации.

Геноцид? Не, не сме чували. „ Войната против животни “ по този начин характеризира обстановката израелският министър на защитата. Явно по този метод „ цивилизованите страни “ водят войни през днешния ден.

„ Цивилизованите “ даже имат политически правилно име за такава война: „ Доктрината на дахията “. Тази военна тактика е кръстена на квартал Дахия в Бейрут, който беше опустошен през 2006 година

" Доктрината допуска непропорционално, непропорционално потребление на мощ против врага и заличаване на гражданска инфраструктура, която по всевъзможен метод може да бъде употребена от военните елементи на врага ", написа военният сътрудник Семьон Пегов.

В магазините на самия Израел хората измитат всички артикули. Властите посъветваха хората да се запасят с храна и вода за три дни. Но това въобще не значи, че войната ще продължи три дни.

Въпреки изказванията на управлението на армията за вдишване на надзор над цялата територия на Израел, престрелките не престават. И най-лошото за израелската войска ще стартира, когато тръгне да превземе руините на Газа и когато изображения на жестокости взривят останалата част от ислямския свят.

Дали „ тъмнината, която пристигна от Средиземно море до Ершалаим “ беше непредвидена?

Израелското разузнаване е знаело за подготовката

Първите дни на нов кръг от интифада в Близкия изток разкриха нещо тривиално: израелските генерали подготвяха армията за последната война - без да вземат поради актуалните бойни тактики.

Победите в предходни борби и огромната теза за „ най-ефективната израелска войска и разузнаване в света “ играеха против Израел. Тезата се разруши пред очите на всички. За Хамас случилото се към този момент е огромна морална победа.

Експертите обаче не са напълно прави. Може би армията не се приспособява прекомерно бързо към условията на новото време (а евреите учат бързо и добре), само че израелското разузнаване беше добре осведомено с дейното превъоръжаване на Хамас.

През 2021 година беше оповестен отчетът на Йерусалимския център „ Войната в линията Газа – 2021 година: Хамас и Иран нападат Израел “. Той съдържа подробна информация за палестинското създаване и произвеждане на GPS-насочвани ракети, подводни дронове и бойни дронове.

Как Хамас се въоръжи

Въпреки блокадата по суша и море, доставките на оръжия и материали за тяхното произвеждане на бунтовниците в линията Газа продължиха без спиране.

" Някои артикули с двойна приложимост се придвижват контрабандно през избрани пропускателни пунктове като Рафа, Ерез, Карни и Керем Шалом и се крият в почтено изглеждащи артикули от Израел или Египет. Квадрокоптерните дронове, употребявани за въздушна снимка, се внасят контрабандно като играчки ", пишеше в отчета.

Имаше и препратки към прекомерно лоялна египетска гранична защита и даже морски доставки. Бунтовниците приготвиха подводни тунели от линията Газа в морето, през които групи бойни плувци излизаха и събираха „ пратки “, оставени там от преминаващи кораби.

С помощта на задгранични медиатори и подводни „ забележителности “ бойците на Хамас получиха всевъзможни оръжия. Това беше през 2020 година

Хамас създава подводни дронове от 2016 г

Десетки военни инженери и специалисти по аеронавтика и кибервойна са се обучавали в Иран, Малайзия и Съединените щати и са работили за Хамас. Много от тях бяха убити от израелската войска и разузнаването, само че това единствено подтиква арабите.

" През 2016 година инженерът на дронове на Хамас Мохамед ал-Зауахри (обучен в Иран) беше погубен в Тунис; тунизийската телевизия снима неговата лаборатория. Във видеото можете да видите първообраз на самостоятелно потопяемо оръжие ", се споделя в отчета.

Тоест палестинците са работили доста сполучливо по основаването на подводни дронове.

А през май 2021 година израелските сили унищожиха приключено самостоятелно подводно транспортно средство на Хамас с товароподемност 50 кг експлозиви.

Разбира се, този дрон не беше самичък. Защо Хамас се нуждае от подводни дронове и отряди бойни плувци? Техните цели са израелският флот, пристанищата и газовата инфраструктура.

Между другото, американският " комфортен самолетоносач " Форд, когато се приближи до крайбрежията на Близкия изток, считам, че ще бъде първи в листата на палестинците.

Ракетите на Хамас минават тотална рационализация

През май 2021 година Хамас изстреля повече от 4000 ракети против Израел, се споделя в отчета. Повечето от тях са били неуправляеми снаряди.

Оттогава обаче ударните оръжия на палестинците са претърпели забележителна рационализация. Появиха се нови ракети, които могат да летят 18 (Kassam), 80 (J90 – J80) и даже 220 километра (Ayash-250). Бойните глави започнаха да се насочват от GPS сигнали.

Най-интересното е, че бойците се научиха да вършат всичко това от спонтанни средства. Всяка разрушена къща в бранша в този момент ще даде на палестинците тонове тръби за произвеждане на нови ракети. И също така вършат оръжия в подземни катакомби, каквито има доста изкопани тук.

Ракетните специалисти не са изпуснали от взор присъединяване на Иран в създаването и разширението на ракетния боеприпас на Хамас. Например Иън Уилямс от плана за противоракетна защита CSIS призна " огромното въздействие на Иран " върху ракетната стратегия на Хамас по време на войната.Той посочи:

Виждаме това единствено в размера, който Хамас е в положение да създаде, в интензивността, размера на залповете и координацията на тези залпове, което е повече, в сравнение с сме виждали в предишното.

Те се подготвяха да ударят Железния купол дълго време

Сега доста се приказва за това по какъв начин непробиваемата израелска система за противоракетна защита „ Железен купол “ не е съумяла да се оправи с солидна палестинска ракетна офанзива.

И отчет от 2021 година от Йерусалимския център приказва за противников дейности за спиране на системата Железния купол. Хамас непрестанно работеше върху способи да заглуши радарните системи на Израел и също се опита да употребява мрежови цифрови благоприятни условия, с цел да поеме контрола.

Според Ибрахим ал-Амин, основен редактор на ливанския ежедневник Ал-Ахбар, Хизбула, Иранската революционна армия (КСИР) и Хамас са основали взаимен боен действен център в Бейрут по време на боевете през 2021 година

Центърът наблюдаваше отговора на израелската система за противоракетна защита на офанзивите. Тогава Железният купол сподели 90 % % на прихващане. Той обаче сподели и слабостите, които бойците на Хамас използваха през 2023 година

137-ми и 947-ми батальон за противоракетна защита образуват долния ешелон и ядрото на Железния купол и поразяват цели на височина до 1000 метра.

Боекомплектът на батареята и на двата дивизиона е 240 ракети. След това би трябвало да презаредите. Още през 2021 година израелците писаха за бързото повишаване на броя на ракетите на Хамас и за опасността от претоварване на системите Iron Dome по време на масирана офанзива. Което тъкмо и се случи.

Бойците първо удариха с дронове и неуправляеми снаряди, а когато дивизиите пуснаха боеприпасите си, по-умни ракети се издигнаха в небето.

Въздушните безпилотни самолети тук бяха познати преди Северния боен окръг

Сега доста се приказва за това по какъв начин бойците са се научили да употребяват дронове по време на СВО. Това не е напълно правилно. По време на войната през 2021 година Хамас изстреля минимум шест дрона самоубийци Shehab (версия на иранските дронове Ababil и Qasef), всеки от които носеше към 5 кг експлозиви.

Всички те бяха прихванати. Но този вид оръжие съществено тормози израелците. Още тогава се заприказва за основаване на наземна лазерна оръжейна система против дронове в Израел.

Хамас от своя страна бързо усили производството на дронове и усили резултата от потреблението им против бронирани машини и цели на израелската войска. Целият свят видя със личните си очи през октомври 2023 година: дронове „ играчки “ убиваха танкове за десетки милиони шекели с евтини кумулативни гранати.

" Нова действителност за Цахал. Сега не можете просто да стоите на висока огнева точка (резервоар). Сега сте цел. И би било по-добре да заварявате решетки от горната страна ", написа военният сътрудник Александър Коц.

Готови са да търпят и чакат

През 2021 година израелските сили за сигурност нанесоха сериозен побой на Хамас: бяха унищожени индустриални уреди, лаборатории и учени, които работеха по въоръжаването на бунтовниците. Но, както демонстрира историята, провалянето е единствено епизод от войната за палестинците.

Има четири съществени правилото в идеологията на Хамас, един от които е, че Хамас схваща, че задачите му са непостижими в кратковременен проект, тъй че напъните би трябвало да бъдат дълготрайни.

Това демонстрира ислямско самообладание, което приказва за възползване от опциите единствено когато е допустимо, като преди този момент би трябвало да се приготви почвата.

Те постоянно са се готвили за война с Израел и даже основните цели на октомврийската офанзива към момента не са ясни - обстановката се развива. Така че тази борба ще бъде доста сложна и доста дълга.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР