Хиляди туристи, сред които и много българи, са блокирани на

...
Хиляди туристи, сред които и много българи, са блокирани на
Коментари Харесай

Стотици българи блокирани в Самотраки

 Хиляди туристи, измежду които и доста българи, са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Причината е неналичието на фериботна връзка. Междувременно в региона на Камариотиса – главното пристанище на острова, избухна пожар. Овладяването на огнената буря е затруднено от мощния вятър. А без фериботна връзка няма по какъв начин да бъде изпратена помощ от континента.

Всичко стартира на 6 август, когато и двата пътнически ферибота, обслужващи Самотраки, се повредиха.

С намесата на Министерството на корабоплаването  на Гърция беше открито отчасти двудневно решение - на 9 и 10 август, когато към острова беше пренасочен пътнически транспортен съд. Но той съумя да транспорти единствено част от бедстващите туристи.

Тогава беше решено към Самотраки да се изпрати по-голям фериботен транспортен съд – " Azores express ". Той обаче не съумя да доближи острова в неделя и в понеделник заради неналичието на подобаващи за неговите размери пристанищни уреди.

Така беше взето решение към Самотраки да бъде изпратен различен фериботен транспортен съд с потенциал от 600 пасажери и 75 транспортни средства. Той ще дойде на острова в сряда, в случай че метеорологичните условия разрешат.

Същевременно хората, чиито резервации са изтекли, би трябвало да изоставен хотелите. Местните управляващи търсят решение на казуса.

" Нощта я прекарахме в колата. В 9 часа през вчерашния ден чакахме ферибота, имаше 500 коли. Такъв нямаше, чакахме в 7 вечерта, след това в 11 вечерта, никакъв ферибот не пристигна ", показа в предаването " Здравей, България " по NOVA един от бедстващите на острова българи Николай Николов.

Той добави, че е имало майки с деца и бременни дами. Имало е и хора, които са спали по пейките.

" Фериботът го нямаше и в предходните дни. Два дни нямаше вятър, ферибот обаче също нямаше. Аз съм резервирал билета си два месеца по-рано. Има  много хора, които не разполагат с финансов запас, с цел да си разрешат хотел ", акцентира българският екскурзиант.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР