Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата

...
Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата
Коментари Харесай

Хиляди тонове вълна застила реки и дерета годишно в страната

Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас или се изгарят, заяви БНР, базирайки се на сигнали от животновъдни организации.

В цяла България никой не търси решение на този въпрос. Изхвърлената вълна носи финансови загуби на фермерите и крие опасности от екологично злополучие , признават стопаните.

Според Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите съвсем никой, с изключение на директно засегнатите, не си дава сметка за мащабите на казуса. " Вълната освен че не може да се продаде и да получат фермерите спомагателни приходи, а даже не може да се изхвърли от фермите ", изясни Михайлов.

По думите му допреди 3-4 години вълната е била изкупувана по 20-30-50 стотинки, през последните две години са вземали вълната, без да я платят, а в този момент към този момент никой не се интересува.

" Тя остава при фермерите, задръстват се кошарите, натрупат големи количества . Тази вълна им пречи. Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, единствено да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно ", описа животновъдът.

Загубата за фермера идва и от разноските по стригане на овцете. Преди години вълната е изкупувана от текстилната индустрия.

Според Михаил Михайлов обаче казусът не е единствено в индустрията. " Овцете, които ние отглеждаме, които ние развъждаме, те не могат да създават качествена вълна ", признава той.

Може да се употребява вълната на 40-50 хиляди овце, вълната от останалите 1 милион овце никой не я желае , разясни Михайлов. Според него всички страни в Европа имат този проблем.

Оказва се, че има метод непотребната вълна да се трансформира в съответни артикули , да вземем за пример в тор.

" Нашите комшии, румънците, предходната година откриха една фабрика, която стартира да създава тор. Торта е доста хубава, тъй като се съхранява 6 месеца в почвата и е извънредно удобно да се употребява в региони, в които имаме суша ", сподели Михайлов.

Според него непотребната вълна може да откри приложение още в изолации и опаковки.

Според законодателството на Европейския съюз вълната е избрана като боклук . Това води до опасения дали в един миг фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Вариантите за справяне са няколко - или да се разпореди на някой от научните институти да създаде хрумвания за приложението на вълната, или да се планува опция за финансово подкрепяне на фермерите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР