Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата

Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата ...

Хиляди тонове вълна застила реки и дерета годишно в страната


Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас или се изгарят, съобщи БНР, позовавайки се на сигнали от животновъдни организации.

В цяла България никой не търси решение на този въпрос. Изхвърлената вълна носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие, признават стопаните.

Според Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за мащабите на проблема. "Вълната не само че не може да се продаде и да получат фермерите допълнителни доходи, а дори не може да се изхвърли от фермите", обясни Михайлов.

По думите му допреди 3-4 години вълната е била изкупувана по 20-30-50 стотинки, през последните две години са вземали вълната, без да я платят, а сега вече никой не се интересува.

"Тя остава при фермерите, задръстват се кошарите, трупат огромни количества. Тази вълна им пречи. Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, само да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно", разказа животновъдът.

Загубата за фермера идва и от разходите по стригане на овцете. Преди години вълната е изкупувана от текстилната промишленост.

Според Михаил Михайлов обаче проблемът не е само в промишлеността. "Овцете, които ние отглеждаме, които ние развъждаме, те не могат да произвеждат качествена вълна", признава той.

Може да се използва вълната на 40-50 хиляди овце, вълната от останалите 1 милион овце никой не я иска, поясни Михайлов. Според него всички държави в Европа имат този проблем.

Оказва се, че има начин непотребната вълна да се превърне в конкретни продукти, например в тор.

"Нашите комшии, румънците, миналата година откриха една фабрика, която започна да произвежда тор. Торта е много хубава, защото се съхранява 6 месеца в почвата и е изключително благоприятно да се използва в райони, в които имаме суша", каза Михайлов.

Според него непотребната вълна може да намери приложение още в изолации и опаковки.

Според законодателството на Европейския съюз вълната е определена като отпадък. Това води до опасения дали в един момент фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Вариантите за справяне са няколко - или да се възложи на някой от научните институти да разработи идеи за приложението на вълната, или да се предвиди възможност за финансово подпомагане на фермерите.

Източник: news.bg