Хиляди столичани и гости на града се включиха във Велошествието

...
Хиляди столичани и гости на града се включиха във Велошествието
Коментари Харесай

Хиляди се включиха във Велошествието из улиците на София

Хиляди столичани и посетители на града се включиха във Велошествието и Велокарнавала, отбелязали фактическото настъпване на пролетта. Още от сутринта площад Народно заседание се извърши с искащи да вземат участие и да поддържат колоездачите по пътя им до Южния парк. Повече от час експерти по анимация и карнавална декорация помагаха за това велосипедите да имат по-атрактивна визия, а пространството към паметника Цар Освободител се оказа тясно да побере всички другари на дейния и здравословен метод на живот. Общо участниците бяха над 1100, а с присъединилите се към събитието в Южния парк – няколко хиляди.

Стартът бе даден от ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който също се включи в шествието. „ Столична община и София – Европейска столица на спорта ще продължат напъните да дава повече шансове на жителите и гостите на града за здравословен и деен метод на живот, “ сподели Герджиков, който е и ръководител на Фондация "София – Европейска столица на спорта ". До него с колела бяха още зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, общинските съветници Силвия Христова – ръководител на непрекъснатата комисия по архитектура и градоустройство, Иван Илиев - ръководител на непрекъснатата комисия по публичен ред и сигурност, Николай Николов и други

Пъстрата колона потегли тъкмо в 11.30 ч. водена от олимпийските митове Йордан Йовчев и Евгения Раданова и участничката на Олимпиадата в ПьонгЧанг Теодора Пенчева. До специфична озвучената карнавална платформа бе международната и европейска шампионка Християна Тодорова. Олимпийска медалистка от Рио е лице на самодейността София – Европейска столица на спорта. Всички те поведоха хилядното голям брой. Сред участниците имаше колоездачи от Драг, Долчини и други велоклубове, представители на посолства в България.

Сред най-сниманите като карнавална декорация бяха Баба Яга и Фараон, които събраха погледите на цялото голям брой по време на шествието и по-късно в парка. Малчуганите пък бяха украсили колоритно своите колела. Навсякъде по маршрута участниците бяха приветствани от доста жители, изпълнили едни от най-зелените улици и булеварди на града в този безоблачен пролетен ден.

От площад Народно заседание колоната се изви около националния стадион и Перловската река, след това по бул. Витоша стигна до огромната поляна в Южния парк. Там колоездачното голям брой се сля с хилядите столичани излезли на въздух в първия пролетен уикенд. На особено построената сцената и около нея бяха проведени доста занимателни игри, надпревари за децата с МТБ ХСО, еко съревнования за малчуганите и анимация, проби на колела и на артикули за деен живот, радостни надпревари, концерти, танци, викторини и занимателни игри с награди. Водещи на занимателната стратегия бяха Йоана Драгнева и Илия Илиев, които сътвориха неповторимо въодушевление. Представители на датското посолство връчиха специфичен подарък за най-атрактивно декориран велосипед.

Събитието се провежда за втора поредна година от София – Европейска столица на спорта, Център за градска подвижност и Столична община под мотото „ София кара колело “ с поддръжката на Софийска вода, DRAG, списание 360, Долчини, 5kmrun.bg и Българска колоездачна лига.

Проявата бе част от акцията на Столична община „ Мисли чисто “, в която известни хора – общественици, спортисти, музиканти, одобряват предизвикването в рамките дневно или седмица да слязат от личния си автомобил и да се возят с градския превоз, като в това време споделят своите усещания в личните си обществени канали с обединен хаштаг. Ден преди Цветница, всички участници във Велошествието и Велокарнавала дружно демонстрираха по какъв начин нашата столица може да бъде още по-цветна, по-екологична и чиста.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР