Хиляди синдикално представени работници излязоха днес на демонстрация в Сеул

...
Хиляди синдикално представени работници излязоха днес на демонстрация в Сеул
Коментари Харесай

Демонстрации в Сеул срещу принудителни мерки на правителството

Хиляди синдикално показани служащи излязоха през днешния ден на проява в Сеул срещу проектите на корейското държавно управление да принуди стачкуващи водачи на камиони да се върнат на работа, съобщи Асошиейтед прес.

Към момента няма информация за ранени или конфликти с протестиращите пред Националното заседание (южнокорейския парламент - б. ред.). Демонстрантите са най-вече членове на Корейската конфедерация на профсъюзите. Те упрекват консервативното държавно управление, назначено от президента Юн Сук-йол, че потиска трудещите се и не се интересува от тежките условия на работа за водачите и финансовите им усложнения поради нарасналите цени на горивата.

Във вторник държавното управление издаде разпореждане 2500 водачи на камиони с цимент да се върнат на работа с аргумента, че стачката им вреди на корейската стопанска система. Не е известно какъв брой от тях са съобразили с нареждането на фона на обещанието на техния профсъюз стачката да продължи.

Хиляди членове на синдиката " Карго Тръкърс Солидарити " стачкуват от предходната седмица с апели към държавното управление за непрекъснато въвеждане на съществуващата система за минимални цени на товарите, чийто период изтича в края на годината.

Минималните цени сега важат единствено за корабните и циментови товари, само че стачкуващите желаят обсегът им да се разшири с танкерите, пренасящи петролни артикули, химикали, стомана, както и автовозите и куриерския превоз.

Логистиката на контейнери на пристанищата в страната се възвърне до 81 % от естествените си стойности тази заран, откакто беше паднал до едвам 20 % по-рано през седмицата, съгласно министерството на държавните територии, инфраструктурата и превоза. Оттам оповестиха също, че повече от 5000 водачи на камиони стачкуват към днешна дата.

Заповедта на държавното управление от вторник беше първият случай, когато то употребява дадените му с спорна смяна в закона от 2004 година пълномощия. Неспазването ѝ без уважителна причина се санкционира с до три години отнемане от независимост и санкция, която може да доближи 30 милиона вона (22 400 долара). Противниците на закона считат, че той нарушава конституционни права, защото не разяснява какво се счита за допустима причина за протестни дейности.

Корейските управляващи оповестиха, че са издали " заповед за начало на работа " първо за водачите на камиони с цимент, защото строителната промишленост е ударена най-сериозно от забавянето на доставките. Като втори стадий те възнамеряват същата заповед да бъде издадена за водачите, транспортиращи горива, с цел да не се стигне до дефицит по бензиностанциите.

Стачката в Южна Корея към този момент въздейства само на вътрешната промишленост и няма признаци да е предизвикала разтърсвания в износа на страната в браншове като търговията с полупроводници.

Правителството на Юн Сук-йол предложи да удължи с три години на системата за минимални цени, само че отхвърля да разшири нейния обсег.

По думите на водачите на камиони тази система е жизненоважна за приходите им, само че и за сигурността им, защото без нея са принудени да поемат повече поръчки и да карат бързо и рисково. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР